Ekés kábelfektetés

 
Az Üzletágról:

  2020 őszén hosszas előkészületeket követően új üzletággal bővült tevékenységünk egy kábelfektető ekének köszönhetően. A Magyar Szabványügyi Testület által módosított MSZ 13207 számú szabvány alapján már engedélyezett ekés kábelfektetés segítéségével a korábbi technológiához képest pontosabban, nagyságrendekkel gyorsabban és így kedvezőbb áron valósítható meg a kivitelezés.

Ez a gép nemcsak a napelempark KIF és KÖF kábeleinek gyors, költséghatékony és precíz telepítésében nyújt segítséget, szinte bármilyen kommunikációs kábel és rugalmas cső földbe helyezésére alkalmas 125 mm átmérőig.

A világ egyik legerősebb csörlő és fektető ekéje árokásás nélkül, csupán egy indító és egy érkező gödör kialakításával használható akár 2 méter mélységig, szinte bármilyen terepen – legyen szó átfagyott talajról, sárról vagy éppen patak keresztezéséről.
 
 
 

A hagyományos és az ekés technológia közötti különbséget egy példa segítségével tudjuk e legszemléletesebben megmutatni:
 
A Példánk esetében 1000 méter KÖF kábel fektetését mutatjuk be a két technológia alkalmazásával.
 
A Gépről:
 
A gép két fő részből áll, az első a Csörlő ami egy Mercedes Atego típusú Teherautó alapjaira épül, és az akár 100 Tonna húzóerő leadására is képes.
 
A teherautó nem csupán a gépszállító trailer, vontatásáról is gondoskodik, a fektetés során az eke folyamatos haladását biztosítja. A gép aszfalton és zöldterületen is egyaránt megállja a helyét köszönhetően a négykerék hajtásnak és a négykerék kormányzásnak. Az alacsony súlypont és az ideális súlyeloszlás pedig a jó terepjáró képességet garantálja.
 
A gép az optimális tapadás elérése érdekébenfektetési helyszínen önmagában tudja leengedni illetve felfújni a kerekeket.

A hidraulikus csörlőt kezelő személy folyamatos rádiós kapcsolatban van az eke kezelőjével, így szükség esetén azonnali beavatkozásra van lehetőség.
 
 
Az Ekéről:
 
A nyomvonal mellé terített vagy a gépen lévő tartóról közvetlenül a géphez irányított kábelek földbe helyezéséről már az eke gondoskodik. A gép összes funkciója rádiós távvezérléssel kezelhető. Annak köszönhetően, hogy egymástól függetlenül állítható a kerekek magassága, távolsága, szinte bármilyen terepen vagy felmerülő szintkülönbség esetén alkalmazható. Az univerzális állítási lehetőségeknek köszönhetően a gép akár 3 méter sugarú íven is képes fordulni amellett, hogy az esetleges akadályokon is keresztül tud jutni.