Technológia

2020 őszén hosszas előkészületeket követően egy egyedülálló technológiai megoldással, az ekés kábelfektetésssel bővítettük tevékenységünket. A Magyar Szabványügyi Testület által módosított MSZ 13207 és MSZ 7487 számú szabvány alapján már engedélyezett ekés kábelfektetés segítéségével a korábbi technológiához képest pontosabban, nagyságrendekkel gyorsabban és így kedvezőbb áron valósítható meg a kivitelezés.

Ez a gép nemcsak a napelempark KIF és KÖF kábeleinek gyors, költséghatékony és precíz telepítésében nyújt segítséget, szinte bármilyen kommunikációs kábel és rugalmas cső földbe helyezésére alkalmas 150 mm átmérőig.

A világ egyik legerősebb csörlő és fektető ekéje árokásás nélkül, csupán egy indító és egy érkező gödör kialakításával használható akár 150 cm mélységig, szinte bármilyen terepen – legyen szó átfagyott talajról, sárról vagy éppen patak keresztezéséről. Fektetési sebessége egyedülálló: óránként 1500 méter kábel vagy cső lefektetésére képes.

Gyorsasága mellett fontos megemlíteni hatékonyságát is, hiszen egyszerre akár 4 kábel vagy cső lefektetésére is lehetőség van egyidőben. Mindemellett környezetbarát, hisz a fák, cserjék eltávolítása ezzel a módszerrel minimalizálható, nincs szükség ásatásra, illetve a talaj eltávolítására, mindemellett a talajrétegek sem keverednek, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy károsodik a talaj termőképessége.
 
A kábelfektetés során alkalmazott gépegységek rendkívül fordulékonyak, a legváltozatosabb talajfelszínek esetén, valamint tereptárgyak közelében is nagyon jól alkalmazhatók. Az eljárás természeténél fogva talajgeometria-követő, de mindemellett lehetővé teszi az azonnali kisebb korrekciókat is.
 
Az ábrán jól látható, hogy a gép segítségével a kábeljárat függőleges síkú görbülete tökéletesen lekövethető, így nem hagyja, hogy a fektetendő cső, kábel megtörjön és mindig a kábeljárat aljára engedi le azt.
 
A gumikerekes vagy gumilánctalpas kialakításnak köszönhetően rendkívül kis értékű talajfelszíni terhelést eredményeznek, ezért laza talajon, illetve mocsaras területen is könnyen mozognak, közúton történő közlekedésük pedig nem korlátozott.
 
A fektetési folyamattal egyidőben, egy GPS alapú mérőrendszerrel automatikusan történik a lefektetett kábelek, csövek végső helyzetének műszeres bemérése is, így bármilyen nyomvonalra vonatkozó adatszolgáltatás akár utólagosan bármikor elvégezhető.
 
 
 

Hagyományos és ekés kábelfektetés összehasonlítása:

A két technológia közötti különbséget nem csupán a gép adja. Amellett, hogy persze az ekés géppel nagyságrendekkel gyorsabb a kivitelezés, a munkafolyamat felépítése és az azokhoz szükséges munkaidő is más.

Ahhoz, hogy a kettő közötti különbséget szemléletesen tudjuk ábrázolni, egy 1000 méter hosszú KÖF kábel fektetésének munkafolyamatait és az ahhoz szükséges munkaidőt vettük alapul az alábbi példa során.

Hagyományos technológia                                                                                                                                        Ekés technológia

 
Az ábra alapján is látható, hogy mennyivel kevesebb időt vesz igénybe az ekés technológia, hisz míg a hagyományos párjával több mint 80 munkaóra szükséges a teljes kivitelezéshez, addig ekével ez mindössze 6 óra, mely nemcsak idő, hanem költségek szempontjából sem elhanyagolható tényező.
 
Nagy előnye nemcsak az, hogy majdnem az összes munkafolyamat egy ütemben elvégezhető, hanem az is, hogy az EOV koordinátahelyes nyomvonalon és fektetési mélységben akár egyszerre több kábel húzására is lehetőség van.

Az alábbi videó is szemléletesen mutatja be a két módszer közötti eltéréseket.
 
 

Fektetési minták, árok metszetek: