Ekés kábelfektetés

 
2020 őszén hosszas előkészületeket követően új üzletággal bővült tevékenységünk egy kábelfektető ekének köszönhetően. A Magyar Szabványügyi Testület által módosított MSZ 13207 számú szabvány alapján már engedélyezett ekés kábelfektetés segítéségével a korábbi technológiához képest pontosabban, nagyságrendekkel gyorsabban és így kedvezőbb áron valósítható meg a kivitelezés.

Ez a gép nemcsak a napelempark KIF és KÖF kábeleinek gyors, költséghatékony és precíz telepítésében nyújt segítséget, szinte bármilyen kommunikációs kábel és rugalmas cső földbe helyezésére alkalmas 150 mm átmérőig.

A világ egyik legerősebb csörlő és fektető ekéje árokásás nélkül, csupán egy indító és egy érkező gödör kialakításával használható akár 150 cm mélységig, szinte bármilyen terepen – legyen szó átfagyott talajról, sárról vagy éppen patak keresztezéséről. Fektetési sebessége egyedülálló: óránként 1500 méter kábel vagy cső lefektetésére képes.
 
Gyorsasága mellett fontos megemlíteni hatékonyságát is, hiszen egyszerre akár 4 kábel vagy cső lefektetésére is lehetőség van egyidőben. Mindemellett környezetbarát, hisz a fák, cserjék eltávolítása ezzel a módszerrel minimalizálható, nincs szükség ásatásra, talajkeverésre, illetve eltávolításra.
 
 
 
 
Ekés kábelfektető gép:
 
A gép két fő részből áll, az első a Csörlő ami egy Mercedes Atego típusú Teherautó alapjaira épül, és az akár 100 Tonna húzóerő leadására is képes.
 
A teherautó nem csupán a gépszállító trailer, vontatásáról is gondoskodik, egyedi felépítményének köszönhetően egy pajzs segítségével rögzíti magát, így a fektetés során az eke folyamatos haladását biztosítja. A gép aszfalton és zöldterületen is egyaránt megállja a helyét a négykerék meghajtás és kormányzás miatt. Az alacsony súlypont és az ideális súlyeloszlás pedig a jó terepjáró képességet garantálja.
 
A gép az optimális tapadás elérése érdekébenfektetési helyszínen önmagában tudja leengedni illetve felfújni a kerekeket.

A hidraulikus csörlőt kezelő személy folyamatos rádiós kapcsolatban van az eke kezelőjével, így szükség esetén azonnali beavatkozásra van lehetőség.
 
 
 
A nyomvonal mellé terített vagy a gépen lévő tartóról közvetlenül a géphez irányított kábelek földbe helyezéséről már az eke gondoskodik. A gép összes funkciója rádiós távvezérléssel kezelhető. Rendkívül flexibilis, így egymástól függetlenül állítható a kerekek magassága, távolsága, szinte bármilyen terepen vagy felmerülő szintkülönbség esetén alkalmazható.
 
Az univerzális állítási lehetőségeknek köszönhetően a gép akár 3 méter sugarú íven is képes fordulni amellett, hogy az esetleges akadályokon is keresztül tud jutni. Az eke akár 150 cm mélységig is képes a rugalmas kábeleket/csöveket a földbe fektetni, maximum 150 mm átmérőig.
 
 
 
 
Hagyományos és ekés kábelfektetés összehasonlítása:
 
A két technológia közötti különbséget nem csupán a gép adja. Amellett, hogy persze az ekés géppel nagyságrendekkel gyorsabb a kivitelezés, a munkafolyamat felépítése és az azokhoz szükséges munkaidő is más.
 
Ahhoz, hogy a kettő közötti különbséget szemléletesen tudjuk ábrázolni, egy 1000 méter hosszú KÖF kábel fektetésének munkafolyamatait és az ahhoz szükséges munkaidőt vettük alapul az alábbi példa során.
 
Hagyományos technológia                                                                                                                                                                              Ekés technológia
 
Az ábra alapján is látható, hogy mennyivel kevesebb időt vesz igénybe az ekés technológia, hisz míg a hagyományos párjával több mint 80 munkaóra szükséges a teljes kivitelezéshez, addig ekével ez mindössze 6 óra, mely nemcsak idő, hanem költségek szempontjából sem elhanyagolható tényező.
 
Az alábbi videó is szemléletesen mutatja be a két módszer közötti eltéréseket.
 
 
Fektetési minták, árok metszetek:
 
 
 
 
 
Cégünkkel és a kábelfektetés folyamatával részletesebben megismerkedhet az alábbi videóban:
 
 
Amennyiben felkeltettük érdeklődését forduljon hozzánk bizalommal, kérje árajánlatunkat vagy forduljon kollégánkhoz az alábbi elérhetőségen:
 
Mihók Szilárd
projektmenedzser, kábelfektetési üzletág
+36 70 6077216
mihok.szilard@szalontai.co.hu