Karbantartás

A napelemes rendszerek hatékony működésének és a termeléskiesés elkerülése érdekében elengedhetetlen a rendszer folyamatos monitorozása és karbantartása. A rendeltetésszerű használat feltétele a berendezések időszakos karbantartásán, villámvédelmi és érintésvédelmi előírások betartásán túl, hogy a beüzemelés során oktatásban részesült(ek) az ott elhangzottakat betartsák/betartassák.

Alapvetően a napelemes rendszerekben alkalmazott berendezésekre az általános érvényű, minden villamos berendezésre vonatkozó szabványi követelmények vonatkoznak a karbantartást, felülvizsgálatot illetően. A karbantartás elvégzése során az MSZ EN 62446 és az MSZ HD 60364-6 szabványokban rögzítettek szerint kell eljárni.
 
A munkálatokat csak megfelelő végzettséggel, felülvizsgálatok esetében külön vizsgával rendelkező szakember végezheti.
 
 
Cégünk ipari napelemes rendszerek teljes körű karbantartását vállalja, mely az alábbi feladatokra, szolgáltatásokra terjed ki:
 
  • Napelemek gépi mosása,
  • Napelemek elektromos vizsgálata, szemrevételezés, hőkamerás bevizsgálás,
  • Inverterek karbantartása,
  • Villamos csatlakozódobozok és elosztók karbantartása,
  • Tűzvédelmi kapcsoló karbantartása
  • Tartószerkezet karbantartása,
  • Távfelügyeleti rendszer üzemeltetése,
  • Hibafeltárás és helyszíni hibaelhárítás.
A napelemek hosszú élettartamuk ellenére csekély karbantartási munkát igényelnek, azonban a hatékonyságunk fenntartása érdekében a tisztán tartására érdemes odafigyelni. Az ipari napelemes rendszereknél átlagos esetben évente legalább egy - de a távfelügyeleti rendszer által kiértékelt adatok alapján akár 3-4 - mosás szükséges a rendszer maximális termelőképességének fenntartása érdekében. A többszöri mosás akkor jellemző, ha a napelemes rendszer utak, merőgazdasági, ipari vagy erőművi területek mellett található, ahol a por, pollen, virágpor, pernye lerakódása fokozott mértékű.
 
 
Távfelügyeleti szolgáltatás
 
A termeléskiesés, üzemzavar, teljesítmény-kiesések elkerülése és a napelemes rendszer hatékony működése érdekében érdemes a napelemes rendszer távfelügyeletéről gondoskodni. Az ehhez szükséges eszközök lehetővé teszik a rendszer folyamatos monitorozását, a termelési adatok megjelenítését, az üzemzavarok vagy egy esetleges hozamcsökkenés észlelését.
 
Cégünk teljes körű megoldást kínál már meglévő vagy az újonnan létesülő ipari napelemes rendszerek internetes távfelügyeletére. Beépített eszközeink az összes Magyarországon elfogadott inverterrel kompatibilisek így a választott technológiától függetlenül kollégáink bármely rendszert távfelügyelik, az adatokat kielemzik és üzemzavar esetén értesítik az üzemeltetőt, vagy igény esetén szervizcsapatunkat akik haladéktalanul megkezdik az üzemzavar elhárítását.

Ha bármilyen kérdése felmérül, kérjük, keresse kollégánkat az alábbi elérhetőségek egyikén.

Timár-Pavelka Alexandra

projektvezető, szerviz és üzemeltetés üzletág
+36 70 321 7327