2021. január 12.

Változás az otthonfelújítási támogatással megvalósuló napelemes rendszerek áramátvételi elszámolásában!


A családi házak napelemes rendszer telepítésére vonatkozóan módosították a támogatásról szóló kormányrendeletet 2020 decemberében.
Amennyiben az áramszolgáltatóval 2021. június 30-áig megtörténik a szerződéskötés, akkor még a jelenlegi szaldós elszámolás marad érvényben, az ezt követően megkötött szerződéseknél pedig már a bruttó elszámolást kell alkalmazni. Ez a rendelet kizárólag az Otthonfelújítási Támogatás keretében telepített napelemes rendszerekre vonatkozik!
 
A napelemes rendszer megrendelése és a kivitelezést követő áramszolgáltatói szerződés kézhezvétele között átlagosan 4 hónap telik el.
Amennyiben otthonfelújítási támogatásból tervez szaldós elszámolású HMKE rendszert megvalósítani, úgy javasoljuk, hogy annak engedélyeztetését és kivitelezését február 15-éig rendelje meg tőlünk!

 
 
További információk:
o Napelemes rendszerrel kapcsolatos módosítás
Azokra a napelemes rendszerekre, amelyek esetén a villamosenergia-vásárlási szerződés 2021. július 1-je előtt kerül megkötésre, még a szaldós elszámolás vonatkozik még akkor is, ha a támogatási kérelmet a felújítási munkálatok végén, 2021. június 30. után nyújtják be. Ebben az esetben nem kell majd csatolni a kérelemhez a Rendelet – 2021. július 1-je után hatályba lépő – 9. § (3) bekezdés u) pontja szerinti dokumentumokat, de szükséges lesz a kivitelező azon nyilatkozata (a 9. § (3) bekezdés s) pontja alapján), miszerint az anyagköltség és a vállalkozói díj összesítve a 450.000 Ft/kWp összeget nem haladja meg.

o Mi történik, ha az anyagköltség és a vállalkozói díj összesítve meghaladja a 450.000 Ft/kWp összeget? 
Az elszámolandó számla nem tartalmazhat a fajlagos költségkorlát feletti összeget, a 450.000 Ft/kWp feletti összegről benyújtott számlák teljes egészében elutasításra kerülnek.
 
o A lakásban, amelyben élünk nem vagyunk bejelentkezve, de ha átjelentkezünk, akkor mikor kezdhetjük a felújítást?
A támogatási kérelem benyújtásának időpontjában fenn kell állnia az 1 éves lakóhely feltételének, tehát a benyújtást megelőző egy éven túli bejelentési időnek.

o 2020. évben vásároltunk ingatlant, amely felújításra szorul, ezért nem lehet beköltözni. Ebben az esetben is vonatkozik az 1 éves időtartam?
NEM, az 1 éves időtartamra vonatkozó feltételt nem kell alkalmazni, ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére, a lakás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor. Ugyanakkor, ha a tulajdonváltás a Ptk. szerinti hozzátartozók között történt, akkor a már támogatással érintett lakásra a tulajdonváltással sem igényelhető újabb támogatás.
 
o 25. éves korú gyermek esetén a felújítást a gyermek 25. életévének betöltésének napjáig el kell végezni?
IGEN, a gyermek 25. életévének betöltése előtt a kérelemnek be kell érkeznie a Magyar Államkincstárhoz, így be kell, hogy fejeződjön a felújítás, valamint a számlákat is ki kell egyenlíteni addigra.
 

o Milyen munkálatokra NEM igényelhető a támogatás?
Például nem igényelhető támogatás:
- a szabadon álló bútorok beszerzésére (pl. szobabútor)
- a szabadon álló konyhai gépek beszerzése
- beépített nem konyhai gépek besszezésére (pl. mosógép, szárítógép)
- a lakás bővítésére plusz szobákkal
- a tereprendezésre, gyepszőnyeg-fektetésre
- a tároló építésére
- mobilgarázs beszerzésére
- a raklapra, mint anyagköltségre
- az infraszauna beépítésére
- a riasztó beszerelésére

Forrás: itt.