2018. április 04.

NAPELEMES KISERŐMŰ A ZIRCI ERZSÉBET KÓRHÁZNÁL

 
A Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet a villamos áram fogyasztás megújuló energiaforrásra alapozott biztosítása érdekében 175,45 kW csúcsteljesítményű fotovoltaikus kiserőművet telepített, melynek egy része országszerte ritkaságnak tekinthető módon a parkoló fölé készült el. A fejlesztés eredményeként a kiserőmű évente 189 ezer kWh mennyiséget meghaladó áramot termel, ezzel 176 tonna szén-dioxid-kibocsátását kerüli el.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, 106,10 millió Ft támogatás segítségével – tudatta közleményben az intézmény.
A Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet a Magas-Bakony központi városában helyezkedik el, tiszta, kellemes környezetben. A járóbeteg ellátás mellett mozgásszervi rehabilitáció és krónikus belgyógyászati ellátás működik az intézmény összességében új, energiatakarékos épületeiben. Az intézmény „zöld szemlélete” keretében az új épületek energiatakarékosan létesültek, megújuló energiaforrásokra is alapozva, a régiek esetében folyamatosak a fejlesztések keretében a takarékossági intézkedések (hőszigetelés, világítás korszerűsítése), a beszerzésre kerülő eszközök esetében fontos szempont az energiatakarékosság; korábban kerékpáros közlekedést népszerűsítő program is megvalósult.
Az intézmény energiafogyasztásának nagy részét teszi ki a villamos áram, melynek közel 40%-át a most megvalósult napelemes kiserőmű fogja megtermelni. Az adottságokat kihasználva részben az épület tetőszerkezetére, részben pedig a déli oldalon lévő gépjármű parkoló fölé és az előtte lévő zöldterületre lett elhelyezve az összesen 638 db, egyenként 275 W teljesítményű Winaico napelem, melyeket 7 db KACO inverter kapcsol az intézmény hálózatára. A parkoló fedésen túl további érdekesség, hogy olyan szabályozás (vissz-watt védelem) kiépítésére volt szükség, mely az intézmény fogyasztási jellegzetességei szerint korlátozhatja ideiglenesen a termelést, hogy a szolgáltatói hálózatba ne történjen visszatáplálás.
A rendszer tervezését és kivitelezését a közbeszerzési eljáráson kiválasztott Szalontai Rendszerintegrátor Kft. végezte.
A kiserőmű előzetes számítások szerint évente mintegy 189 000 kWh zöld áramot fog termelni, mellyel 6 millió Ft megtakarítás, és 176 tonna CO2-kibocsátás csökkenés érhető el.
Veszprém megyei hírportálon megjelent cikk »