2021. június 07.

MANAP hírlevél

Lakossági napelemek: olyan gyors a növekedés, hogy évekkel korábban teljesülhet a 2030-as cél
 
A hazai lakossági naperőművek beépített teljesítménye a mostani bővülési tempóval pár év alatt elérheti a Nemzeti Energiastratégiában 2030-ra kijelölt 800 MW minimális célt, de a 200 ezres darabszám is határidő előtt teljesülhet. Sok múlik azonban a szabályozási környezet jövőbeli alakulásán. Az már most látszik, hogy az átlagos rendszerméret jóval nagyobb annál, mint amivel az energiastratégia számolt.
 
Tovább >>
 
Van, hogy egy nap már 1300 megawattot kell a magyar hálózaton kiszabályozni

Egyik reggel mínusz 870, másnap plusz 470 megawatt (MW) volt a magyarországi áramhálózati egyenlege. Erre is reagálni kell tudnia a magyar villamos energiahálózat rendszerirányítóinak - mondta minap az Inforádiónak adott interjújában Biczók András, a Mavir elnök-vezérigazgatója.
 
Tovább >>
 
Drágán mérik a váratlan felhősödést az árampiacon

Aszimmetrikusan fejlődött a magyarországi villamosenergia-termelés az elmúlt években, és míg valóban jó hír az, hogy egyre több a megújuló energiát hasznosító erőmű, az idén tavasszal már az látszik, hogy éppen ezen létesítmények üzemeltetői kerülhetnek szorult helyzetbe.
 
Tovább >>
 
Felfoghatatlan összegben áramolhatnak beruházások idén az energiaszektorba

Az energiaszektorba irányuló globális beruházások mértéke idén 10 százalékkal bővülhet, és majdnem elérheti a 2000 milliárd dollárt – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentéséből.
 
Tovább >>
 
Kaderják Péter: Drasztikus energiahatékonyság-javulás nélkül ne is álmodozzunk klímasemlegességről

Az áramszektor dekarbonizációjával, az akkumulátor- és hidrogénstratégia implementációs folyamatának megindításával, illetve az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer véglegesítésével kapcsolatos teendők tartoznak egyebek mellett a közelmúltban megalakult Zéró Karbon Központ (ZKK) rövid távú feladatai közé - mondta el Kaderják Péter, a ZKK vezetője a Portfolio-nak.
 
Tovább >>
 
Trükkösen porolták le InSight Mars szonda napelemét

A marsjárók napelemeire rakódott finom port általában a jelentősebb szelek, s az ezekkel érkező homokszemcsék takarítják le. De mi a helyzet, hanem jön az erős, homokszemcsés szél? Az InSight szondát még a kora tavaszi hónapokban jelentős mennyiségű finomszemcsés por lepte be, ezért számos, nem létszükségletű műszerét le is állították arra az időre, míg a marsi tél tart.
 
Tovább >>