2021. május 17.

MANAP hírlevél

Napelem és otthonfelújítási támogatás: fontos állásfoglalást tett az Államkincstár
 
Az utóbbi időben napvilágot látott módosítások következtében a háztartási napelemes rendszer telepítéséhez támogatást igénylők körében sok volt a félreértés a otthonfelújítási támogatás igénybevételével, illetve a szaldóelszámolásban maradás feltételeivel és a vonatkozó határidőkkel kapcsolatban. A helyzetet jelentős mértékben egyértelműsíti a Magyar Államkincstár állásfoglalása, melyet az Optimum Solar kérvényezett
 
 
Elképesztően emelkedik a hazai napenergia-termelés

Újabb termelési rekordot állítottak fel a hazai naperőművek hétvégén: május 9-én, vasárnap dél után fél órával 1426,40 MW volt az ipari méretű fotovoltaikus erőművek termelése. Ebben az időszakban a teljes hazai villamosenergia-termelés legnagyobb részét, több mint 37 százalékát már ezek adták. A háztartási méretű naperőművek termelésével együtt pedig a számok még magasabbak.
 
 

Mostantól termőföldön is végezhető napenergia-termelés, de csak egy feltétellel

Termőföldön is végezhető napenergia-termelés, ha az ehhez szükséges berendezések alatt továbbra is használható mezőgazdasági célra a terület, vagyis ez nem minősül a termőföld "más célú felhasználásának" - a többi között erről fogadott el módosítást az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.
 
 
Nemsokára fellendülhet a hazai zöld kötvény piac

A klímaváltozás elleni küzdelem fontosságát egyre több vállalkozás és pénzügyi befektető ismeri fel. Emiatt a fejlett országok piacain egyre élénkebb a kereslet a fenntartható beruházások finanszírozását szolgáló zöld kötvények iránt. A Climate Bonds Initiative legújabb felmérése szerint 2020-ban csak Európában 156 milliárd dollár értékben bocsátottak ki zöld kötvényt a piaci és állami szereplők.