2021. május 10.

MANAP hírlevél

A MEKH, az ITM és a MAVIR közös intézkedési tervet dolgozott ki a szabályozási piacok egyensúlyának helyreállítása érdekében
 
A kiegyenlítő energiaárak elmúlt hónapokban tapasztalt gyors és nagymértékű emelkedése miatt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) és a MAVIR-ral együttműködve intézkedési tervet dolgozott ki, amely hathatós lépéseket tesz a szabályozási piacok egyensúlyának helyreállítása érdekében.
 
 
Új szereplők az energiapiacon: a MEKH nyilvántartásba vette az első aggregátorokat

A „Tiszta energia minden európainak” uniós jogszabálycsomag átültetéseként 2021. január 1-jével hatályba lépett hazai törvénymódosítások új szereplők belépését tették lehetővé a villamosenergia-piacon. Ezek az energiaközösségek és az aggregátorok, melyek nyilvántartását és felügyeletét a MEKH végzi. A hivatal ezek közül elsőként két aggregátor szervezet nyilvántartásba vételét hagyta jóvá. 
 
 
A lakossági fogyasztók állami védettsége tovább már nem fenntartható

A háztáji napelemes rendszerek elszámolásának megváltoztatása azt is jelzi, hogy nem lehet tovább védeni a lakossági fogyasztót - mondta a Napi.hu-nak Felsmann Balázs, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke, akit napelemekről, okosmérőkről, német és olasz példákról, valamint a kényszerű innovációkról is kérdeztük.
 
 
Merkel: be kell árazni a széndioxid-kibocsátást

A német rendszerben a fűtő- és üzemanyagokat – benzin, dízel, fűtőolaj, földgáz – forgalmazó vállalkozások jutnak szén-dioxid-kibocsátási jogosultsághoz. A fűtő- és üzemanyagok fogyasztói ára így emelkedik majd, amit egy sor intézkedéssel igyekeznek ellensúlyozni. Például a beszerzési ár 40 százalékáig terjedő támogatással ösztönzik az olajtüzelésű kazánok cseréjét modern berendezésekre.
 
 
Kamatmentes hitel energetikai korszerűsítésre - néhány nap van már csak a jelentkezésre

A hitelkeret várható kimerülése miatt kevesebb, mint egy hetük maradt a nulla százalékos Lakossági Energiahatékonysági hitel igénylésére az érdeklődőknek. A kamatmentes kölcsönt a Budapesten és Pest megyében élő magánszemélyek igényelhetik 500 ezer és 5 millió forint közötti értékben az ingatlanuk energetikai korszerűsítésére.