2021. május 03.

MANAP hírlevél

Itt az új megújuló-tender, júliusban lehet beadni a pályázatokat
 
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) harmadik alkalommal hirdeti meg a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelést ösztönző METÁR-tendert. Az újabb pályázat segítségével ismét bővülhet a környezetbarát naperőmű-kapacitás Magyarországon – mondta a tenderrel kapcsolatban Horváth Péter János a hivatal elnöke.
 
Tovább >>
 
Szigorodnak a METÁR-pályázatok szabályai
 
Megváltoztak a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia támogatását (METÁR) érintő szabályozások 2021. márciusától. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) rendelete szigorúbb feltételekhez köti a pályázati pénzek elnyerését, és fokozta a valótlan adatokat tartalmazó jelentkezések kizárásra vonatkozó előírásokat is – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda.
 
Tovább >>
 
Tovább bővülhet a környezetbarát naperőmű-kapacitás

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) harmadik alkalommal hirdeti meg a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelést ösztönző METÁR-tendert. Az újabb pályázat segítségével ismét bővülhet a környezetbarát naperőmű-kapacitás Magyarországon – mondta a tenderrel kapcsolatban Horváth Péter János, a hivatal elnöke.
 
Tovább >>
 
Ilyen világban élnénk, ha csak fenntartható energiaforrást használnánk

Mark Jacobson, a Stanford Egyetem munkatársa kollégáival 2008 óta kutatja, hogy tudnánk-e élni csak fenntartható energia felhasználásával. A nem is olyan meglepő válasz az, hogy igen. A szél-, víz-, napenergia elláthatná teljesen a villamos energiát, hőtárolást, és hidrogén tárolást is.

Tovább >>

Komoly lehetőség előtt állnak az energiaközösségek – ha a kormány is úgy akarja

A Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) közleménye szerint júliustól az EU tagállamaiban, így hazánkban is biztosítani kell minden fogyasztó számára a lehetőséget, hogy egyénileg vagy közösségben megújuló energiát termelhessen, tárolhasson, fogyaszthasson és eladhasson. A napokban a Parlament elé kerülő törvényjavaslat leteszi ennek az alapjait, azonban ha nem módosítják a tervezetet, csírájukban halhatnak el a hazai kezdeményezések.

Tovább >>