2021. március 22.

MANAP hírlevél

Alaposan megrángatták a naperőművek a magyar villamosenergia-rendszert
 
Március 4-én reggel váratlanul jelentős forráshiány lépett fel a magyar villamosenergia-rendszerben, vagyis a betáplált energiamennyiség hirtelen jócskán elmaradt a fogyasztási igénytől. A jelenség oka hamar nyilvánvalóvá vált az átviteli rendszerirányító szakemberei számára: a naperőművek valós termelése jóval kisebb volt a piaci menetrendben rögzített előzetes tervekhez képest. A napos időt előre jelző meteorológiai prognózissal szemben ugyanis az adott időszakban Európa nagy részét, így Magyarországot is szinte teljesen beborította egy majdnem teljesen összefüggő felhőréteg.
 
Tovább >>
 
A napelemes pályázat lehet a megoldás annak, aki kimarad az otthonfelújítási támogatásból

Elsősorban azoknak lehet jó megoldás a közelmúltban újraindult 0%-os hitel igénybevételével háztartási napelemes rendszert telepíttetni, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak részt venni az otthonfelújítási támogatási programban – mondja Székely András, az Optimum Solar Home System Kft. ügyvezetője, aki szerint a központi régión kívül még többen lehetnek, akik igényt tartanának rá energetikai beruházásuk finanszírozásához.
 
Tovább >>
 
ifj. Chikán Attila: Az alternatív energia válság- és jövőálló

A pandémia műszaki és üzletépítési értelemben egyaránt felerősítette az innovatív szemlélet jelentőségét a hazai megújuló szektorban.
 
Tovább >>
 
Egymilliárd ember él olyan városokban, amelyek elkötelezettek a megújuló energiaforrások mellett
 
A világ városi lakosságának egynegyede, vagyis egymilliárd ember él ma már olyan városokban, amelyek elkötelezték magukat a megújuló energiaforrások irányába való elmozdulás mellett - derült ki a zöld beruházásokat ösztönző REN21 nemzetközi hálózat jelentéséből.
 
Tovább >>
 
Annyit spórolt egy iskola a napelemekkel, hogy megemelte a tanárok fizetését
 
Az Arkansas államban fekvő Batesville iskolája komoly napelemes projektbe vágott, amivel rengeteg pénzt spóroltak meg az egész tankerületnek – írja az IFLScience. Az intézménynél végül úgy döntöttek, hogy a megtakarítás egy részéből növelik a tanárok fizetését.
 
Tovább >>