2021. március 16.

MANAP hírlevél

Még igazán jó idő sincs, de máris potyognak az új napenergiás rekordok
 
Ahogyan egyre inkább elterjednek a napelemek Magyarországon, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy jelentős méretű termelésre nem csak a retrográd szén-, illetve a sokszor hibajavításra szoruló atomerőmű képes. Éppen most dől meg ismét a rekord - a tegnapi.
 
Tovább >>
 
Közel nulla energiaigény: egy év haladékot adott a kormány
 
A legújabb magyar közlöny egyik rendelete újabb egy évvel kitolta a közel nulla energiaigénnyel kapcsolatos előírások alkalmazásának határidejét, így 2022 június 30-ig haladékot kaptak az építtetők és a beruházók a követelmények teljesítése alól – adja hírül a VGF&HKL szaklap.
 
Tovább >>
 
Kiszáll a MET a TIGÁZ-ból, és a megújuló energiapiac felé fordul
 
Eladja a MET Csoport a TIGÁZ földgázelosztó társaságban fennálló 49,57 százalékos közvetett részesedését az Opus Global Nyrt-nek. Egyúttal bejelenti a 77 MWp teljesítményű, buzsáki naperőműpark 100 százalékának megvásárlását – összhangban a megújuló energiaforrásokra összpontosító kelet-közép-európai növekedési stratégiájával.
 
Tovább >>
 
Pofonegyszerű módon növelték a napelemek hatékonyságát
 
Egy új kutatás alapján a fotovoltaikus cellák egyszerű, sakktáblára emlékeztető elrendezésével látványosan javítható a panelek hatékonysága, aminek köszönhetően olcsóbbá válhat a technológia.
 
Tovább >>
 
Amerika nem akar lemaradni az energia versenyben (sem)
 
Az Amerikai Tudományos Akadémia (NASEM) új jelentésében, a zöld energiába történő sürgős befektetését javasolja. Ennek érdekében véleményük szerint az ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor - Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor) fúziós projektjét kiemelt prioritással kell kezelni, hogy a zöld energia trendeket kiaknázó, top országok között szerepelhessenek.
 
Tovább >>