2021. március 08.

MANAP hírlevél

Itt a nagy bejelentés! Több tízezer magyar családnak jut EU-támogatás napelemre nyártól
 
Az energiaszegénység kockázatának kitett 87 ezer család kaphat várhatóan vissza nem térítendő EU-s támogatást nyártól, akik közül 70 ezer napelemeket telepíthet, 17 ezer pedig a napelemet a fűtési rendszerek korszerűsítésével összekapcsolva juthat támogatáshoz – jelentette be ma Steiner Attila egy budapesti tájékoztatón.
 
 
Marad a szaldó az ingyen hitellel vásárolt napelemeknél
 
Két hete beszámoltunk róla, hogy 2021. február 22-től Pest megyében újraindult a 0% kamatozású MFB hitel, amelyet energetikai beruházásokra igényelhetnek a háztartások, így többek között napelemes rendszer telepítésére is felhasználható a konstrukció.
 
 
Szép csendben többször is megdőlt a magyar napenergia-termelési rekord februárban
 
Miközben jelenleg napenergia témában Magyarországon a legtöbb embert valószínűleg az otthonfelújítási támogatás és az ezzel megvalósítható háztartási napelemes rendszerek ügye, illetve az elszámolási rendszer közelgő változása foglalkoztatja, február utolsó hetében jókora új napenergia-termelési rekord született.
 
 
Fontos határidő kitolásával teremtene egyértelmű helyzetet a napelemes iparág
 
Nem egyértelmű az állami támogatással megvalósuló háztartási napelemes rendszerek esetében idén nyártól várható elszámolásbeli változás szabályozása, ezért a szolgáltatók gyakorlata sem egységes. Van, ahol az óra felszerelésére, máshol a hálózathasználati szerződés megkötésére vonatkozik a jelenlegi szaldó elszámolási rendszer végét jelölő június 30-i dátum, ami nem egyenlő elbánást eredményez. Egyebek mellett erre is megoldást nyújtanának a napelemes szakma felvetései, amelyekről újabb lényeges részletek derültek ki.
 
 
Napokig képes ellátni a házat árammal egy újfajta akkumulátor
 
Az ausztrál Lavo nevű cég egy olyan, hidrogénen alapuló technológiát készített, ami más rendszereknél biztonságosabb megoldást kínálhat az otthoni energiatárolásra.