2021. február 08.

MANAP hírlevél


Egy fontos határidő miatt nagyon sokan fognak napelemet telepíteni júniusig 
A lakossági, kisebb méretű napelemes rendszerek telepítésének piacán amúgy is óriási a forgalom mostanában, a megrendelők azonban még ennél is sokkal jobban megrohanhatják a kivitelezőket az év első felében. Június 30-án ugyanis lejár egy kedvező finanszírozási és elszámolási kombinációnak a határideje, vagyis csak azok élvezhetik ennek az együttes előnyeit, akik még időben lépnek. 
 
Tovább >> 
 
Gyorsuló fejlődés előtt az energetika? 
"Az energetika világszerte egyre gyorsabban fejlődik, a fogyasztás növekedése ezért javuló hatékonysággal párosulhat" – fejtette ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke a Figyelő hetilap csütörtöki interjújában. 
 
Tovább >> 
 
Veszélyben a magyar napenergia-cél - Fontos adóügyi változás a láthatáron? 
Magyarországi napenergia-iparági vélemények szerint már itthon is épülhetnének tisztán piaci alapon, támogatásmentesen naperőművek, ha az ágazat szereplőinek nem kellene a Robin Hood-adónak nevezett elvonást fizetniük. A kötelezettség fizetése alól jelenleg kizárólag a KÁT-ban vagy Metárban részt vevő termelők mentesülnek, így a támogatásra nem jogosult nagy projektek beruházói kétszeresen is hátrányban vannak előbbiekkel szemben. Azonban a most látott árszinteken és azt feltételezve, hogy a kiegyenlítő energia árak is csökkenni fognak itthon is a jövőben, ezen szabadpiaci erőművektől már nem vagyunk távol. 
 
Tovább >> 

Hatalmas energiaszigetet épít a nyílt tengerre Dánia
A dán kormány többségi tulajdont vásárol egy több mint 28 milliárd euró értékű mesterséges energiaszigetben, ami a tervek szerint az ország partjaitól 80 kilométerre, az Északi-tengeren fognak felépíteni, írja a Guardian.
 
Tovább >> 

Forrás: MANAP Iparági Egyesület 5. heti hírlevele