2021. február 01.

MANAP hírlevél

Megtörtént a lehetetlen: a megújuló energia átvette a vezetést Európában
Az Európai Unió története során először a tavalyi évben több áramot állított elő megújuló energia segítségével, mint fosszilis energiahordozókból – ez áll a független elemző szervezetek, az Ember és az Agora Energiewende hétfőn megjelent jelentésében. 38%-os részesedést értek el a megújulók, a fosszilis energia 37%-ra csökkent, miközben a teljes áramfelhasználás 4%-kal volt alacsonyabb az előző évinél.
 
Tovább >>
 
Eredményes volt a 2020-ban kiírt METÁR-pályázati eljárás
A METÁR-pályázatok vizsgálatára létrehozott Értékelő Bizottság 2021. január 18-i záró ülésén elfogadta a 2020. évi METÁR-pályázatra vonatkozó Összefoglaló Értékelést és átadta a Hivatalnak.
 
 
A rezsicsökkentés miatt nem érezhetjük meg, máshol mekkorát zuhannak az energiaárak
Az eurózónában 7-8 százalékkal estek az energiaárak, nálunk az árak befagyasztása miatt nincs csökkenés. Évek óta csökken, tavaly pedig mélypontra zuhant a földgáz és az áram világpiaci ára. Csakhogy Magyarországon ebből sokat nem lehet érezni, hiszen a rezsicsökkentés címén befagyasztották az árakat – erről készített egy összeállítást az RTL Híradó.

Tovább >>
 
Összecsapott a két globális szuperhatalom - A tét, ki látja el energiával Európát
Már közel 10 éve annak, hogy először felmerült az ötlet, hogy kibővítsék a Balti-tenger alatt húzódó földgázvezetéket, amely megduplázná az eddigi kapacitásokat, és később az Északi Áramlat-2 nevet kapta. A projekt fő kivitelezője az orosz Gazprom, de a finanszírozásban bőven részt vállaltak európai vállalatok is, mint amilyen a Shell, az OMV vagy az Engie.
 
Tovább >>