2021. január 18.

MANAP hírlevél

Megújuló energiaforrások: van, ahol hatalmas a magyar lemaradás
Nagyjából a harmadát, mintegy 34 százalékot adtak ki 2019-ben az uniós áramelőállításban a megújulók – ez főleg víz- és szélenergiából származott. Magyarország a lista végén kullog.
 
Tovább >> 
 
Hamarosan fordulóponthoz érhetünk a klímaváltozásban
Egy új tanulmány szerint a szárazföldi növények és mikrobák 20-30 év múlva képtelenek lesznek többet elnyelni az emberiség emissziójából, ez pedig fordulópontot jelenthet a klímaváltozásban – írja a Phys.org. A szakértők több mint két évtized adatait használták fel vizsgálatukhoz. 
 
Tovább >>
 
A század végére 4 fokkal is emelkedhet a városok hőmérséklete
A földi városok jelentős része majdnem 4,5 Celsius-fokos felmelegedéssel számolhat 2100-ig, ha az emberiség a következő évtizedekben tovább növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását. Még egy ma reálisabbnak tűnő, optimista forgatókönyv esetén is majdnem 2 fokos felmelegedésre számíthat a világ városainak nagy része.
 
 
Mit mutat most 5 fontos mérőszám a klímaváltozásról?
Soha nem látott erdőtüzek pusztítottak az USA-ban, Szibéria pedig soha nem volt ilyen meleg. Csak két sarokpont 2020-ban, amiből látjuk, hogy a klímaváltozás a világ minden táján jelen van. A BBC összeszedte, hogy állunk a harcban 2021 elején, mit mutat a környezetünk öt fontos mérőszáma.