2021. január 11.

MANAP hírlevél

Történelmi csúcson a tavalyi rendszerterhelés
A MEKH és a MAVIR ZRt. közös kiadványából kiderül, hogy az előző évben a villamosenergia-rendszer nyári és téli csúcsterhelése is nőtt: a nyári 275 megawattal 6633, a téli 236-tal 7105 megawattra. Országos szinten mindkettő történelmi csúcs.
 
Tovább >>
 
Megújuló energiát felhasználó erőművek: hosszabbítás a megvalósítási határidőre
A COVID-19 járvány második hulláma miatt az előkészítés alatt lévő, KÁT és METÁR támogatásban részesülő erőművek megvalósítási határidejének további meghosszabbításáról döntött a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke. 
 
Tovább >>
 
Megjelent a MAVIR KÁT és Prémium adatpublikációja 2020.11 hónapra vonatkozólag:
itt
 
Változás az ITM-en belül: Kaderják Péter és Boros Anita már nem lesz államtitkár
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) mai közleménye alapján 2021. január 15-től az energia- és klímapolitikai, illetve az építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkárság egységes szervezetben működik tovább. Az egységesített államtitkárságot Steiner Attila, az Igazságügyi Minisztérium eddigi európai uniós ügyekért felelős államtitkára vezeti majd. 
 
 
Napelemes pályázatot adtál be ősszel? – Fontos változásokat jelentettek be több ezer embernek
Utólag lényeges pontokon módosult az az uniós lakossági energiahatékonysági (praktikusan napelemes, szigeteléses, ablakcserés) pályázat, amelyet tavaly november elején függesztettek fel keretkimerülés miatt és az utolsó napokban nagy pályázati rohamot generált. Így a ma bejelentett változások akár több ezres pályázói kört is érinthetnek. 
 
 
OECD – infláció. Gyorsult az energiaárak csökkenése
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban novemberben 1,2 százalék volt a fogyasztói árak éves növekedési üteme. Ugyanúgy, mint októberben. 
 
 
Szénhiány miatt több kínai városban napok óta áramszünet van
Mivel Kína nemrég beszüntette az ausztrál kőszén importját az országba, ezért több nagyvárosban nem tudják biztosítani a megfelelő villamos energiát az állampolgárok számára. 
 
 
A legnagyobb sivatagi napelemes rendszer a világon visszafordítja az elsivatagosodást
A Góbi-sivatag minden évben egyre nagyobb és nagyobb gazdaságilag hasznosítható területeket hódít meg az ország területén, ezért a kínai állam azonnali beavatkozásra kényszerült. Az egyik legideálisabb megoldásnak a napelemparkokat találták, amik nem csak megakadályozzák a homokviharokat és segítik az alattuk elhelyezkedő talaj megkötését, hanem még zöld energiát is termelnek. 
 
 
A pandémia segíti a zöldátállást
A német kormány 2007-ben Angela Merkel kancellár vezetésével ígéretet tett arra, hogy 2020-ig mintegy 40 százalékkal csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását. Németország a kitűzött célt tavaly túlteljesítette, hiszen 42,3 százalékkal csökkent a károsanyag-kibocsátás az 1990-es szinthez képest – derül ki az Agora Energiewende jelentéséből.