2021. január 04.

MANAP hírlevél

A járvány ellenére folytatódik a háztartási méretű naperőművek terjedése
 
2020 harmadik negyedévének adatai azt mutatják, hogy a COVID-19 járvány a háztartási méretű erőművek (HMKE-k), ezen belül az ilyen méretű (max. ~50 kW kapacitású) napelemek terjedését továbbra sem tudta fékezni. Az előző negyedévhez képest ismét több mint 10%-kal nőtt a HMKE-k, illetve napelemes HMKE-k darabszáma és beépített teljesítménye.
 
Tovább >>
 
Ennyibe kerül a nap- és szélenergia-forradalom Európának
A hírek egyre gyakrabban arról szólnak, hogy a megújuló energiák mind kevésbé szorulnak támogatásokra, és noha ez igaz is, azért még mindig jelentős tételeket fordítanak ilyen célra a világ országai. Az egyéb tényezőket, például a be nem árazott környezeti és egészségi költségeit, illetve a megújulók révén e téren elérhető megtakarítást most nem vizsgálva megnéztük, hogyan alakulnak a megújuló szektor támogatásai az Európai Unióban.
 
 
Az árampiacra kell terelni a naperőműveket
Míg korábban előre megtervezhettek akár egy napot is, ma legfeljebb egy órát látnak előre a magyar villamosenergia-ipari rendszeriránytói - sőt: hamarosan az időkapu 15 percre szűkül. Mindennek leginkább a napelemes erőművek az okai, és az egy nagy egységgé olvadó európai áramhálózat. Ellátásról, beruházás-serkentőkről és tarifáról kérdeztük Biczók Andrást, a Mavir Zrt. vezérigazgatóját. 
 
 
Kóbor György: Elsősorban a hazai energiaellátást kell biztosítanunk, utána jöhet minden más
A koronavírus okozta problémák az MVM Csoport működését is érintették, a villamosenergia-fogyasztás a járvány első hullámában jelentősen visszaesett, a földgázpiac túlkínálatossá vált, ennek ellenére a vállalat nem módosított az idén év elején meghatározott célokon, mondta el a Portfolio-nak évértékelő interjújában Kóbor György, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója, akivel a Mátrai Erőmű megvásárlásáról, az Óbudai Gázgyár kármentesítéséről, a vállalat megújuló energetikai projektjeiről, a horvát LNG-terminál szerepéről, a már végrehajtott, és a tervben lévő akvizíciókról is beszélgettünk.
 
 
Végre egy jó hír a klímaváltozással kapcsolatban – Magasan túlteljesítheti célját az EU
Úgy tűnik, sikeresen abszolválhatja a klímaváltozás elleni fellépés aktuális kötelező feladatát Európa, sőt, a 2020-ra az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésére vonatkozóan kitűzött célt még túl is teljesíti az EU. A távlati célok szempontjából azonban a helyzet már egyáltalán nem ilyen rózsás.
 
 
Hódít a napenergia és a megújulók, kihívások előtt a magyar villamosenergia-ipar
Magyarországon is hódítanak a megújuló energiaforrások, főként a napenergia, amely specifikus kihívásokat jelent a magyar energiaszektornak is, főleg a villamosenergia-rendszer működtetésében, a hálózatfejlesztésben és a rendszerirányításban. Emiatt megnövekedett a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító, azaz a Mavir feladatainak a száma is, fontos a digitalizáció és a folyamatos fejlesztés. Biczók András, a Mavir vezérigazgatója nyilatkozott a hazai árampiaci trendekről és kihívásokról a Napi.hu-nak, amelynek fontosabb pontjait gyűjtöttük össze alább. 
 
 
Nagy-Britannia leállítja a fosszilis energia támogatását
December 12-én szombaton volt a Global Ambitions Summit nemzetközi online konferencia, amelyet az ENSZ soron következő, 26. klíma-csúcstalálkozójának, a COP26-nak brit elnöksége hívott össze a párizsi klímaegyezmény 5. évfordulója alkalmából, Franciaországgal és az ENSZ-szel, valamint Chilével és Olaszországgal együttműködésben.