2020. december 14.

MANAP hírlevél

Megújuló támogatási rendszer: Metár
2017. január 1-jével életbe lépett a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatására szolgáló METÁR rendszer. METÁR támogatásban – a barna prémiumot és a háztartási méretű kiserőműveket kivéve – olyan megújuló villamosenergia-termelés részesülhet, amely új beruházáshoz kapcsolódik és a beruházás kivitelezése a támogatás igénylésekor még nem kezdődött meg. A vegyes tüzelésű, illetve hulladékot égető erőművek a megújuló energiaforrásnak minősülő részre kaphatnak csak támogatást (tüzelőhő arányosan).
 
Tovább >>
 
Napelemes rendszerek: Magyarországon alacsonyabb a minőség, mint a szomszéd országokban
Az ősz folyamán magyar fordításban is megjelent a napelemes rendszerek létesítésére vonatkozó, eddig csak angol nyelven elérhető szabvány. A magyar nyelvű szabvány nagy segítséget nyújthat a tervezők számára, azonban a fő probléma eddig sem a tervezéssel, sokkal inkább a kivitelezések színvonalával volt. 
 
Tovább >>
 
ITM-államtitkár: 11 milliárd forint támogatással indulnak új, a megújuló energiatermelést segítő fejlesztések
Eredményesen zárult két energetikai innovációs kiírás, a megújuló energiatermelés térnyerését lehetővé tevő fejlesztésekhez csaknem 11 milliárd forint támogatást nyertek el a pályázók - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdai budapesti online sajtótájékoztatóján. 
 
Tovább >> 
 
Palkovics László megnevezte a magyar napelem célokat
Hat gigawatt naperőmű kapacitást szeretne elérni Magyarország 2030-ra az ipari és a háztartási szektorokban együttvéve - mondta az innovációs és technológiai miniszter. 
 
Tovább >>
 
A magyarországi napelem-összkapacitás már ugyanannyit termel, mint a Paksi Atomerőmű
Elérte a 2000 megawattot, vagyis a Paksi Atomerőmű beépített kapacitásával (2012,8 MW) összevethető a magyarországi összes napelem-kapacitás – írta meg a VG.hu. 
 
Tovább >> 
 
Már az oroszok is elkezdenek számolni az olajkorszak végével
Az orosz kormány eddig hivatalosan derűlátóan vélekedett a fosszilis energiahordozók jövőbeli kilátásairól, ez most azonban változni látszik. „Lehet, hogy a fogyasztás csúcsát már magunk mögött hagytuk” – mondta a kőolajjal kapcsolatban az orosz pénzügyminiszter helyettese. 
 
Tovább >>
 
Tíz év alatt majdnem 90 százalékkal csökkent a napenergia ára
2009-ben még több mint 220 százalékkal volt drágább napelemparkot építeni, mint szénerőművet. Mostanra fordult a kocka. 
 
Tovább >>
 
Az amerikai szénipar már most a szakadék szélén táncol
A klímaválság megoldásához nem elég Joe Biden novemberben megválasztott amerikai elnök vagy a megújuló energiaforrások forradalma, ahhoz a társadalmi mozgalmak kényszerítő erejére és valójában mindannyiunk összefogására is szükség van, a demokrata elnökjelölt megválasztása viszont reményteli fordulatot hozhat a globális klímapolitikában, mivel az eddigiek azt mutatják, a Biden-adminisztráció minden eddigi amerikai kormányzatnál komolyabban igyekszik venni a klímaválság kockázatait. 
 
Tovább >>