2020. november 16.

MANAP hírlevél

A MEKH a megújuló villamosenergia-termelés hatékony integrálásán dolgozik
Az előrejelzés szerint a hazai napelemes villamosenergia-kapacitás 2030-ra minimum 6000 MW lesz, közel négyszerese a mostaninak. A termelés növekedése együtt jár azzal az igénnyel, hogy a szabályozási kapacitások bővüljenek. Az ellátásbiztonság garantálásához nélkülözhetetlenek a rugalmasan szabályozható, gyorsan indítható kapcsolt energiatermelő erőművek – mondta Vigassy Csaba a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) éves konferenciáján.
 
Tovább >>
 
 
Hálózatfejlesztési terv: megtartotta első ülését az irányító bizottság
villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 25. §-a alapján az átviteli rendszerirányító évente köteles elkészíteni a villamosenergia-rendszer 132 kV-os és annál nagyobb feszültségű hálózatokra vonatkozó hálózatfejlesztési tervét (HFT). A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az átviteli rendszerirányító és az elosztói engedélyesekkel közösen tavaly új módszertant dolgozott ki a HFT készítésére, melynek részletei megtalálhatók az Üzemi Szabályzatban.
 
Tovább >> 
 
 
Varró László: Magyarország megérkezett a napenergia-korszakba
Precedens nélküli válságot hozott a koronavírus-járvány, ami az energetikára is hatással volt. Az olaj globális kereslete esett, a gáz részesedést szerzett egy csökkenő piacon, a megújuló energia pedig növekedni tudott. A klímaváltozás megfékezéséhez, a párizsi klímaegyezmény teljesítéséhez azon a pályán kellene haladni, amit idén láthattunk, csak nem a gazdaság leállításával kellene elérni. 
 
Tovább >>
 
A napenergiát csak meglegyintette a koronavírus, irány a bővülés felé
A napenergia szektor a különböző becslések szerint hatalmas bővülés előtt áll a következő évtizedben, gyakorlatilag a megújuló energiaforrások sztárja lesz. A koronavírus-járvány miatt idén valószínűleg csak a tavalyihoz hasonló ütemben bővülhet a szektor, ez pedig főleg a kínai beruházások magas idei ütemének köszönhető, ami ellensúlyozza az ipari és lakossági igények általános visszaesését.  
 
Tovább >>
 
2030-ra az a cél, hogy az energiamixben legalább akkora súlya legyen a napenergiának, mint az atomnak
A fenntarthatóság, a klímavédelem, a társadalmi felelősségvállalás nagyon komoly hívószóvá vált az elmúlt években – mondja a G7 podcast vendége, Kovács Domonkos, az Alteo M&A és Tőkepiacok vezérigazgató-helyettese. 
 
Tovább >>
 
Pócs István: a megújulók erősítik az országot
A Covid-19 egyértelműen megmutatta, hogy a megújulóknak stratégiai jelentősége van az energiamixben. Mialatt a honvédséget ki kellett vezérelni egyes erőművekhez, addig a megújulók beavatkozás nélkül termeltek, egyes időszakokban termelési csúcsokat beállítva.
 
 
Új homlokzatot kap a radiológia: áramot fog termelni
Egy 80 ezres lélekszámú, közép-németországi kisvárosi közösség gondolt egyet merészet, és egy jól látható helyen napelemes erőművé építteti át az egyik épülete homlokzatát. De nem csak a forma, a projekt szereplői összetétele, valamint a beruházás logikai és funkcionális elgondolásai is formabontók. 
 
 
Mennyi energiát termel Magyarország? 
Ábrán mutatjuk! Össztermelés 2019-ben 457 983 terajoule, ebből: szén, kőolaj és kőolajtermékek, földgáz, éghető megújulók és hulladékok, nukleáris, víz, szél, egyéb nem éghető megújulók.