2020. október 05.

MANAP hírlevél

Nemzetközi energiaügynükség: 5 éven belül a napenergia lehet Európa legnagyobb energiaforrása
Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője szerint a napenergia lehet Európában a legnagyobb energiaforrás telepített kapacitások tekintetében, és ez akár már néhány éven belül is bekövetkezhet.
Az ügynökség feje szerint: "Az adataink azt mutatják, hogyha Európa elkötelezett és képes a zéró emissziós céljait követni, akkor öt éven belül a napenergia lehet a legnagyobb áramforrás a kontinensen."
 
Tovább >> 
 
Varga László: cél a karbonsemleges energiatermelés, fontos az atomenergia és a fotovoltaikus technológia is
A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet elsősorban a folyó, vagy tervezett beruházásokat érinti, mivel az erőművi berendezések és segédrendszerek gyártóinál érezteti leginkább hatását, az üzemelő egységek tekintetében kizárólag a karbantartások kapcsán okoz kisebb nehézséget.  
 
Tovább >>
 
Látta már az új napelemet? Olyan vékony, hogy szappanbuborékon is megmarad
Sokoldalú ultravékony és ultrakönnyű napelemet fejlesztettek ki Szaúd-Arábiában. Ezek az eszközök akár vezeték nélküli áramforrásként is használhatók és orvostechnikai eszközökben is bevethetők.
 
 
Könnyen lehet, hogy most kezdődik az olajpiac alkonya
Egyelőre stabilizálódott az olaj ára, a szénhidrogének iránti kereslet 2022–23-ban érheti el a válság előtti szintet. De az is lehet, hogy a megújuló energiaforrások térnyerése mellett soha többé. 
 
Tovább >>