2020. szeptember 21.

MANAP hírlevél

Az energiatárolás hódítása elől el kell takarítani az akadályokat
A villamosenergia szektorban zajló, egyre dinamikusabb átalakulási folyamatban az energiatároló rendszerek és a mikrogridek válnak főszereplőkké, de a szabályozás egyelőre "hűti a kedélyeket". A gázüzemű erőművek viszont még sokáig velünk maradhatnak - derült ki a Napi.hu és a Lounge Communication közös szervezésű konferenciájának második blokkjában.
 
Tovább >>
 
Hatalmas energiaforrássá változott a mongol sivatag
Az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Terület (röviden Belső-Mongólia) Kína autonóm tartománya, itt található a Kubuqi sivatag is, amelyben gigantikus fejlesztés történt: olyan fotovoltaikus erőművet építettek ki a kínaiak, amely elképesztő mértékben segíti a térséget több szempontból is.
 
 
Közel 500 millió forintnyi összbírságot kaptak a hazai erőművek egy április 1-jei törvénymódosítást követően
A törvényhozás április 1-ével módosította a menetrendezéshez, vagyis az erőművek által várhatóan megtermelt energiamennyiség előzetes megadásához kapcsolódó kötelezettségek szankcionálását. A pontatlanság miatt elmarasztalt, KÁT-rendszerben működő erőművek tulajdonosai és a szolgáltatók azóta összesen 464 millió forintot fizettek be bírságként a MAVIR Zrt. kasszájába. 
 
 
Egyre borúsabbak az olajpiac kilátásai, hosszú időbe fog telni a kilábalás
A héten már az OPEC is visszavágta az idei évre vonatkozó keresleti előrejelzését, és most megtette ugyanezt a Nemzetközi Energia Ügynökség is. Az IEA szerint a gyenge olajpiac hangulat és a koronavírusos esetszámok növekedése, amelyek a leginkább hatással vannak a fekete arany keresletére.