2020. szeptember 14.

MANAP hírlevél

Van hova fejlődni: hogy alakult Magyarország energiagazdálkodása? 
A gazdasági teljesítmény változását figyelembe véve 2018-ban az ország relatív energiaigénye – az egységnyi GDP előállításához szükséges energia mennyisége – 6,0 százalékkal csökkent az előző évhez képest. 2018-ban egységnyi GDP termeléséhez az EU28 átlagánál 85 százalékkal több – bruttó, belföldi fogyasztásra rendelkezésre álló – energiát kellett felhasználni.
 
Tovább >>
 
A napelemes technológiánál használt mértékegységeket tekintettük át, és szedtük egy csokorba
Annak érdekében, hogy könnyen átláthatóvá váljon a napelemek világa a következőkben áttekintjük mindazokat a mértékegységeket, amelyekkel szembetalálkozhatnak az érdeklődők egy árajánlat esetén. 
 
Tovább >> 
 
Nyolc pontban foglalta össze a fenntarthatósági céljait a kormány
Javában zajlik a Sustainable World hibrid konferencia, az első előadások során a kormányzati szektor és a nagyvállalatok fenntarthatósági céljait ismerhette meg az offline és az online hallgatóság. 
 
Tovább >> 
 
Versenyt fut Európa és Kína a klímaválság megoldásához kulcsfontosságú technológiáért
Jelenleg Kína gyártja a legolcsóbb elektrolizálókat a világon, de a megújuló energiával termelt zöld hidrogén előállításához szükséges új, innovatív technológiák fejlesztésében Európa jár az élen. A vízbontással karbonmentes módon hidrogént előállító elektrolizálók várhatóan alapvető elemei lesznek a gazdaság dekarbonizálásának, vagyis a klímaváltozást okozó szén-dioxid-kibocsátással járó fosszilis energiaforrásokról a tiszta, döntően megújuló energiaforrásokra való átállásnak. 
 
Tovább >>
 
A járvány nagy vesztese a tömegközlekedés, feljött a bicikli és az autó egy felmérés szerint
A koronavírus-járvány kitörése óta népszerűbbek az egyéni utazást lehetővé tevő megoldások. A jövőbe tekintve a legtöbben a környezetvédelmi szempontokat helyezik előtérbe. 
 
Tovább >> 
 
A jövő ígérete?
Úgy tetszik, hogy napjaink mindenkit közvetlenül fenyegető veszélye, a világjárvány némileg háttérbe szorítja, sőt talán hűti is a korábban igencsak heves zöldmozgalmakat. Ámbár hogy talán mégsem egészen így van, azt bizonyítja egy meglehetősen heves vita, amely a közelmúltban jelent meg a Der Spiegel című német lapban, és az energetika jövőjét járta körül.  
 
Tovább >>