2020. szeptember 14.

MANAP hírlevél

Átvette az uralmat a nap és a szél az új erőművek között
Tavaly történt meg először, hogy az új erőműveken belül már a szél- és a napenergia került többségbe – derül ki a Bloomberg energetikai kutatócégének adatsorából. Eszerint 2019-ben világszerte 119 gigawatt naperőművi kapacitást telepítettek, amely az összes energiatermelő beruházás 45 százaléka, ha pedig a szelet is hozzávesszük, akkor arányuk a kétharmadot is meghaladja. 2010-ben az együttes részesedésük még a 25 százalékot sem érte el, azaz szűk egy évtized alatt hatalmas előrelépés történt, köszönhetően a technológia fejlődésének, olcsóbbá válásának, illetve a klímavédelmi törekvéseknek.
 
Tovább >>
 
Rekordot döntött a globálisan előállított megújuló áram mennyisége
2020 első félévében a világ áramfelhasználásának 9,8 százalékát állították elő szél- és napelem-erőművek, ugyanakkor a párizsi egyezményben vállaltak tartásához még többre van szükség – írta meg a PV-Tech. 
 
Tovább >>
 
Katasztrófák idején bevethető hidrogén üzemanyagcellás mobil generátorállomást tesztel a Toyota és a Honda
A Toyota és a Honda közösen tervezett és épített mozgó generátorállomásokat. A Moving e nevű, nagy teljesítményű önjáró energiaellátó központokat üzemanyagcellás hajtású buszokba építik be, így a jármű eleve nagy mennyiségű sűrített hidrogén befogadására képes, ugyanakkor több, kisebb teljesítményű hordozható generátort és hordozható akkumulátorokat is szállít. A cél a katasztrófák sújtotta területek áramellátásának gyors megoldása.  
 
Tovább >>
 
Ultimátomut adott az EU, inkább 511 milliárdból naperőművet építenek a régióban
Gyökeresen átalakul az ország második legnagyobb elektromos áramot termelő vállalata, az Oltenia Energetikai Komplexum Romániában. Az Európai Unió az állami támogatásokon tengődő működését csak átmeneti megoldásként fogadja el, 2026-ra nekik is búcsút kell inteniük a szénalapú áramtermelésnek. Földgáz és napenergia lehet helyette a befutó. 
 
Tovább >>