2020. augusztus 17.

MANAP hírlevél:

Napenergia: Magyarország lekörözte szomszédait a járványidőszak alatt

A tavaszi járványhelyzet alatt érdekesen alakult az energiatermelés a kelet-közép-európai országok körében, melyek közül Magyarország teljesített a legjobban

Tovább>>

 
MAZARS: Közeleg az igazság pillanata
Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások utáni TAO kedvezményt 2017-ben vezették be, és mivel a NAV az adókedvezményt 3 éven belül legalább egyszer kötelezően ellenőrzi, ezért várható, hogy egyre több adózónál vizsgálják majd annak érvényesítését.
 
 
Rekordokat döntöget a zöld energia, a szén lejtőre került
Jó hírek érkeztek a megújuló energia témájában: egy friss kutatás szerint 2020 első felében a nap- és szélenergia adta a bolygó energiaellátásának 10 százalékát, míg a szénerőművek kevesebb, mint fele kihasználtságon üzemeltek.
 
 
Új klímajelentés: 32 éve olvadnak a gleccserek, 8 éve nő az óceánok szintje
Szerdán új jelentésben összegezte a 2019-es év időjárási trendjeit az Amerikai Meteorológiai Társaság (AMS). A jelentésben a klímaváltozás hatásairól gyakran olvasó ember számára nem sok újdonság van, néhány adat a tavalyi évvel kapcsolatban azonban igazán szembeötlő. 
 
 
Veszteséges, környezetszennyező, de még sokáig a nyakunkon marad a Mátrai Erőmű
A Mátrai Erőműben bővül a napelempark, jön a földgáz, és hulladékégetés is lesz, ahogy a szenet fokozatosan vezetik ki az országból – de még mindig nem elég gyorsan és nem elég hatékonyan. A lignitbányászat önmagában környezetszennyező, a földgáz sem karbonsemleges, és egyelőre környezetvédelmi szempontból nagyon rossz iránynak tűnik, hogy egy ilyen erőművet fenntartson az állam. A biztonságos energiaellátás szempontjából viszont a közeljövőben nincs más megoldás.