2023. február 20.

MANAP hírlevél

Megdőlt a napelemes termelési csúcs Magyarországon

2023. február 10-én minden korábbinál többet, közel 2000 megawattot termeltek a hazai naperőművek, közölte az Energiaügyi Minisztérium.
Mint fogalmaztak, a rekorddöntés napján a teljes hazai villamosenergia-fogyasztás több mint harmadát az időjárásfüggő megújulók adták. A belföldön hozzáférhető energiaforrások fokozott hasznosítása erősíti Magyarország energiaszuverenitását. A környezetbarát áramtermelés hozzájárul a klímasemlegességi célok valóra váltásához is.
Elolvasom
 
 
  SZABÁLYOZÓI 
 
Králik Gábor a MEKH energetikáért felelős új elnökhelyettese

Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke 2023. február 1-jei hatállyal Králik Gábort nevezte ki a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettesévé. Králik Gábor a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettesi posztján a leköszönő Kovács Pált váltja.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD
 
Emelt keretösszeggel újra megnyílik a lakossági napelemes pályázat

Újra lehetőség adódik a villanyszámla csökkentésére, illetve az átfogó energiahatékonysági korszerűsítésre. Tavasszal új beadási kör nyílik a Lakossági napelemes pályázatban, előtte azonban még fejlesztik és módosítják a pályázat folyamatait a gördülékenyebb igénylés érdekében. Az új beadási kör megnyitásának több oka is van. Az egyik ok, hogy a 2022 végén az Európai Unió központjában, Belgium fővárosában, Brüsszelben elfogadott magyar helyreállítási terv szerint nagyjából 30 milliárd forinttal több áll hazánk rendelkezésre az EU-s forrásokból.
Elolvasom
 
Országos kapacitásbővítésbe kezdhet a MAVIR, a növekvő fogyasztói igényekre reagál a kormány

Jóváhagyta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a villamosenergia-rendszer 2022. évi hálózatfejlesztési tervét. A MAVIR Zrt. a következő négy évben a korábbi éves ráfordítás sokszorosából összesen több mint 400 milliárd forint értékű korszerűsítést, kapacitásbővítést és rekonstrukciót tervez. A beruházások elősegítik, hogy a hálózat lépést tartson a fogyasztás várható növekedésével, az erőteljes naperőmű-építési hullámmal.
Elolvasom
 
Bemondta a világ egyik legsikeresebb energiapiaci befektetője, mi lesz a gáz és az olaj árával

Pierre Andurand, az energetikai ágazat egyik legjobban teljesítő befektetője szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök "elvesztette az energiaháborút", és az európai gáz- és energiaválság legrosszabb időszaka már elmúlt - írja a Financial Times. A szakember arról is beszélt, hogyan alakulhat a földgáz és az olaj ára a jövőben.
Elolvasom
 
Új frontot nyithat a rezsirémálom: előtérbe kerülhetnek az alternatív energiaforrások

Míg az Európai Unióban jó ideje töretlen a javuló trend, Magyarországon néhány éve megtorpant a hűtésre és fűtésre fordított megújuló energiaforrások felhasználási arányának növekedése. A rezsiköltségek növekedése viszont talán új lendületet adhat a magyar háztartások fenntarthatóbbá válásához.
Elolvasom
 
Meglódult Kína megújulóenergia-termelése, de van egy bökkenő

Kína szél- és napenergia-termelése 21 százalékkal nőtt 2022-ben, így már majdnem elegendő a lakossági áramfogyasztás fedezésére. A Kínai Nemzeti Energiahivatal a büszkélkedés közben azt azonban elfelejtette említeni, hogy az országban a lakosság energiaigénye még mindig eltörpül a gyáraké mellett.
Elolvasom
 
Hatalmas fordulat várható a globális energiapiacon

A Nemzetközi Energiaügynökség (IAE) 2023-as villamosenergia-piaci jelentése szerint a jelenlegi és 2025 között megjelenő kereslet 90 százalékát olyan tiszta energiaforrásokból fedezik majd, mint a szél- és napenergia, valamint az atomenergia. A megújuló energiák részaránya ekkorra 35 százalékra emelkedhet, amivel megelőzik a szenet.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI
 
ISU researchers to study growing crops in solar farm’s footprint

AMES, Iowa – A new Iowa State University research project will combine traditional and high-tech uses of the sun’s power by studying how to grow crops amid an array of solar panels.
Funded by a $1.8 million, four-year grant from the U.S. Department of Energy, most of the research will be conducted a few miles south of Ames, where Alliant Energy plans to begin construction in April on a 1.35 megawatt solar farm – a partnership with Iowa State announced in fall 2021.
Read
 
In Scramble for Clean Energy, Europe Is Turning to North Africa

In its quest for green energy, Europe is looking to North Africa, where vast solar and wind farms are proliferating and plans call for submarine cables that will carry electricity as far as Britain. But this rush for clean power is raising serious environmental concerns.
Read
 
Global trends for solar in 2023

Component cost declines, local manufacturing and distributed energy are the three big trends for the renewable energy sector this year, according to S&P Global.
Ongoing supply chain disruptions, shifting renewable energy procurement goals, and a global energy crisis took hold in 2022. This year, some of these trends are evolving to a new stage in the energy transition, says S&P Global.
Read