2023. február 17.

MANAP hírlevél

 
Két nagyon fontos bejelentésre vár az egész napelempiac
 
Az éves szaldós elszámolás valóban nagyon kedvező volt a lakosságnak, azt jelentette, hogy a naperőművesek termelhettek és fogyaszthattak áramot, de csak azért a villanyért fizettek, amennyivel a szaldó után a fogyasztásuk meghaladta a termelésüket. Ez egy úgynevezett műszaki elszámolás volt, ahol kWh állt szemben kWh-val, és ezeket évente egyenlítették ki.
Elolvasom
 
 
  SZABÁLYOZÓI 
 
Adott az irány az energiabiztonság és az iparfejlesztések terén is
A háromnapos soproni kormányülésen foglalkoztak a kormánytagok Magyarország 2030-ig tartó energiastratégiájával Lantos Csaba energiaügyi miniszter előterjesztésében. Ebben továbbra is jelentős szerepet fog játszani az atomenergia, a megújuló energiák, ezen belül is a napenergia, és hálózatfejlesztésre is szükség van.
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD
 
Jöhet a fordulat az energiatermelésben

Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) főigazgatója üdvözölte a megújuló energia és az atomenergia térhódítását, hozzátéve, hogy felhasználásuk elég gyorsan nő ahhoz, hogy a világ egyre növekvő energiaigényét szinte teljesen kielégítsék. "Ez pedig azt jelenti, hogy közeledünk az energiaellátás fordulópontjához" - szögezte le.
Elolvasom
 
Bréking! – Radikálisan belenyúl a kormány a lakossági napelemes pályázatba

A lakossági napelemes pályázatban „szükséges új pályázati kört nyitni”, de előtte még módosítja a kormány a pályázat keretösszegét, és felülvizsgálja a fajlagos költségeket is, közben pedig radikálisan egyszerűsíti a pályázati elszámolást, és éppen ezért nem működik ez a benyújtási felület – tudta meg a Portfolio az Energiaügyi Minisztérium Kommunikációs Főosztályától.
Elolvasom
 
Az ország negyedét elláthatnánk olcsó energiával, Orbán Viktorék kezében a döntés

A fajlagosan a viszonylag olcsó energiának számító napenergia kapacitások tavaly is hatalmasat ugrottak. Ráadásul sorban állnak a beruházók, ám a hálózati kapacitások korlátozottak, így áll az engedélyek kiadása. Pedig ezek megvalósulása a fogyasztók számára is előnyös lenne.
Elolvasom
 
Rossz hír a napelempiacnak: újra tempósan drágul a poliszilícium

A CNMIA szilícium üzletági jelentésében arról írt, hogy a poliszilícium ára gyakorlatilag az év eleje óta nőtt. Pedig tavaly év végén még úgy tűnt, hogy a korábbi időszak drágulási trendjei megtörnek, és tartós marad az a folyamat, amely 2022 utolsó hónapjaiban viszonylag hosszú ideig tartó árcsökkenést hozott a piacra. A monokristályos szilíciumot jelenleg átlagosan 46 dollár kilogrammonkénti áron értékesítik, ami valamivel több, mint 31 százalékkal magasabb a január közepén mért árszintnél.
Elolvasom
 
Sötét sarokba szorította az EU a magyar kormányt azzal, hogy ha nincs szél- és napenergia, nem jön a pénz

Miközben a világ fejlett országai minden erejükkel azon vannak, hogy zöldenergiával helyettesítsék a környezetszennyező szenet, olajat és gázt, Magyarország az utóbbi években látványosan és nehezen megmagyarázható módon lemaradt a többi uniós országtól a megújuló energiaforrások felhasználását illetően.
Elolvasom
 
Lantos Csaba és Navracsics Tibor soha nem látott, közel 6000 milliárd forintos energiatervet készít

Orbán Viktor leginkább energiaügyi projektekre használná a közel 10 milliárd eurós uniós újjáépítési hitelkeretet. A kormányban már ki is adták a jelszót, csak arra használjunk uniós pénzt, amit mindenképpen megvalósítanánk, viszont amit mindenképpen megvalósítanánk, arra, ha belefér a célokba, az uniós hitelt használjuk.
Elolvasom
 
 
  NEMZETKÖZI
 
 
Survey shows 34.3% failure rate for residential inverters over 15 years

The Bern University of Applied Sciences in Switzerland has published the initial results of a survey on the durability and performance of residential PV inverters and power optimizers over a 15-year period. They found that more than 65% of the inverters did not present yield-relevant faults by their 15th year of operation.
Read
 
Land Use Implications of Energy Choices

Solar projects can be small enough to fit on a rooftop; but they can also extend as far as the eye can see. Those larger projects have prompted scrutiny over how much land will be necessary for a clean energy future.
Read
 
‘Europe can be highly competitive’: investors discuss outlook for onshoring PV manufacturing

Speaking at the 10th annual Solar Finance & Investment Europe event, hosted by PV Tech publisher Solar Media in London, Aldo Beolchini, managing partner and chief investment officer of NextEnergy Capital said that: “The modules manufactured in the EU are cost-competitive. The problem is that today there isn’t a supply chain in Europe.”
Read