2023. február 06.

MANAP hírlevél

Ember: Európa elkerülte a legrosszabbat a szél- és napenergia felfutásával

Az orosz gázcsapok elzárása után az Európai Unió és tagállamok kénytelenek voltak új beszerzési források után nézni, és az energiaszegénységre adott egyik válaszként újra szénalapú megoldások kerültek előtérbe. Az unió jelentősen megnövelte a cseppfolyósított földgázbeszerzését, szénimportját és bezárt szénbányákat is újranyitottak. Erős a félelem, hogy mindezek aláássak a klímacélokat. Az enyhe télnek és az egész Európára jellemező magas energiaáraknak is köszönhetően a szénfelhasználás alacsony szinten maradt.
Elolvasom
 
Felülvizsgálják a sokat támadott napelem-szabályozást
 
Az érintett hatóság és a hálózati engedélyesek bevonásával már folyamatban van annak a szabályozásnak a felülvizsgálata, amely ideiglenesen megtiltotta a helyben fel nem használt villamos energia közcélú hálózatba való betáplálását – válaszolt a Világgazdaságnak az Energiaügyi Minisztérium. A témával következő ülésén foglalkozik az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs.
Elolvasom
  
  MANAP A MÉDIÁBAN
 
Meg kell szüntetni a napelemstopot, hogy az ország hozzáférhessen az EU-pénzekhez

Magyarországnak legkésőbb 2024. december 31-ig fel kell oldania a lakossági napelemes rendszerek által termelt áram betáplálási lehetőségének tilalmát ahhoz, hogy hozzáférjen a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) támogatási forrásaihoz. Ebben az ügyben a kabinetnek már idén március 31-ig valamilyen reformot kell végrehajtania az Európai Bizottság javaslata alapján.
Elolvasom
  
  SZABÁLYOZÓI 
 
Králik Gábor a MEKH energetikáért felelős új elnökhelyettese

A közgazdász végzettségű szakember több mint másfél évtizedes tapasztalattal rendelkezik az energetika területén, amely időszak során különböző, a magánszférában és az állami szektorban tevékenykedő energetikai társaságoknál töltött be felsővezetői pozíciót. Részt vett többek között az MVM Csoport földgáz üzletágának kiépítésében, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. létrehozásában, továbbá vezérigazgatóként vezette a FŐGÁZ Zrt.-t.
Elolvasom
 
Konzultáció az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reformjáról

Az Európai Bizottság 2023. január 23-án indított nyilvános konzultációt az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reformjáról. A következő napokon, 2023. január 24-25-én tartotta évnyitó üléseit a Energiaszabályozók Európai Tanácsának (CEER) Közgyűlése és az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) Szabályozók Tanácsa, ahol az európai regulátorok felsővezetői értékelték a konzultáció legfontosabb kérdésköreit.
Elolvasom
  
  BELFÖLD
 
Felülvizsgálják a sokat támadott napelem-szabályozást

Az érintett hatóság és a hálózati engedélyesek bevonásával már folyamatban van annak a szabályozásnak a felülvizsgálata, amely ideiglenesen megtiltotta a helyben fel nem használt villamos energia közcélú hálózatba való betáplálását – válaszolt a Világgazdaságnak az Energiaügyi Minisztérium. A témával következő ülésén foglalkozik az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs.
Elolvasom
 
A magyar kormány új irányt vett földgáz-ügyben, Brüsszelhez fordult egy kéréssel

Kilenc tagállam, köztük Magyarország is az Európai Bizottsághoz fordult, mert azt akarják, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén szerepeljen a blokk megújuló energiaforrásokra vonatkozó célkitűzéseiben. A hidrogén lehet a földgáz kiváltója az uniós energiamixben, de most azért lobbiznak, hogy a fosszilis energiahordozók égetéses termelés is kapjon zöldbesorolást.
Elolvasom
 
Extrém formájú lesz a napelemes autó, ami kizárólag napenergiával is tud működni
 
Az Aptera napelemekkel ellátott, kétszemélyes, háromkerekű autójának első változata, a Delta (Launch Edition) hamarosan azokhoz a vásárlókhoz érkezhet, akik már előrendelték a járművet a cégtől (összesen 40 000 példányra adtak le rendelést). Az autó, a gyártócég korábbi bejelentéseivel összhangban, 700 W kapacitású napelemrendszerrel lesz felszerelve, ami lehetőséget kínál arra, hogy napsütésesebb környékeken akár hálózati töltés nélkül, csak napenergiára hagyatkozva lehessen használni a járművet egész évben.
Elolvasom
 
Kiderült: már zajlik a lakossági napelemes csatlakozási stop felülvizsgálata

Folyamatban van annak a tavaly ősztől hatályos szabálynak a felülvizsgálata, amely megtiltotta a lakossági napelemes rendszereknek a fel nem használt villamos energia hálózati betáplálását, és a témával az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs is foglalkozik a következő ülésén – jelezte az Energiaügyi Minisztérium a Világgazdaságnak.
 
Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése. A következő években több száz milliárd forint értékben valósulhatnak meg beruházások, jelentős részben uniós forrásból. A háztartási napelemes rendszer telepítésére készülők szempontjából azonban nem túl jó hír, hogy a most induló projektek csak évek múlva záródnak le. Ahhoz, hogy ennél előbb lehessen újra tetőnapelemeket csatlakoztatni hálózatra, a kormánynak kell lépnie.
Elolvasom
 
  NEMZETKÖZI
 
China ban would slow, not halt, Western solar push

MILAN, Feb 3 (Reuters Breakingviews) - The global trade war is taking an unexpected turn. Beijing may ban the export of technology used to make solar panels, an industry which China dominates by controlling at least 75% of its global supply chain. That has repercussions for the West’s drive to create its own green energy industry.
 
Could solar panels in space supply Earth with clean energy?

For 100 years, people have dreamed of sending vast arrays of solar panels into space and beaming their energy down to Earth. Unlike intermittent renewable-energy sources on the ground, these orbiting panels would always bask in bright sunlight and would potentially offer a continuous supply of power.
 
European PV equipment makers pitch machines to US solar manufacturers

A $1 billion to $1.5 billion US market opportunity awaits PV equipment manufacturers through 2030, a McKinsey & Company consultant said at a recent event for potential equipment buyers and sellers in Washington, DC.