2023. január 30.

MANAP hírlevél

74 milliárdos hálózatfejlesztést indít az E.ON

2022. október 31-től nem lehet háztartási méretű kiserőművel csatlakozni az áramszolgáltatók hálózatára, mert az nem bírja a terhelést, mostanra pedig már meghaladja a 4000 megawattot a hazai napelemes kapacitás. A további fejlődéshez szükség van arra, hogy a hálózat képes legyen a megtermelt energiát kezelni – erről Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára beszélt csütörtökön, amikor az E.ON Hungária csoport hálózatfejlesztését jelentették be.
 
 
Megszólalt Lantos Csaba az új napelem elszámolásról
A mai napig gondolkodunk azon, hogy a lakossági napelemeknél 2024. január 1-től az éves szaldó elszámolás havira alakuljon-e át, mert nem az a célunk, hogy ne válasszák az emberek a napelemet, „finomhangolás, átalakítás azonban várható” – közölte a több százezer család számára kulcsfontosságú témában az üzenetet Lantos Csaba az Indexnek adott interjúban.
Elolvasom
 
 
  SZABÁLYOZÓI 
 
Csökkenő európai villamosenergia termelés és fogyasztás novemberben
Európa legnagyobb villamosenergia piacain jelentősen, 8,7%-kal csökkent a fogyasztás az előző év novemberéhez képest, miközben a termelés hasonló mértékben esett vissza. A hazai felhasználás az augusztus-novemberi időszakban 1,3%-kal volt alacsonyabb, mint az előző öt év hasonló időszakában, a termelés a paksi, a mátrai és a gönyűi karbantartások miatt csökkent az előző év hasonló hónapjához képest. A régió árai – követve a földgáz árának növekedését – november utolsó napjaira megduplázódtak – áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2022. november havi villamosenergiapiaci riportjában.
 
Bécsben már a balkonokra is lehet napelemet tenni
Mivel egyre több ilyen jellegű megkeresés érkezett, az osztrák főváros kidolgozta az erkélyre szerelhető napelem-rendszerek szabályait az önkormányzati lakások esetében. A telepítést engedélyeztetni kell és különböző feltételeknek kell megfelelni.
 
Lantos Csaba az Indexnek: Orbán Viktor egy napot adott a döntésre, egy hetet kértem
Mondhattam volna nemet Orbán Viktor felkérésére, de patrióta vagyok. Van olyan pillanat, amikor az embernek félre kell tennie az egyéni érdekeit – fogalmazott az Indexnek adott exkluzív interjúban Lantos Csaba energiaügyi miniszter. Bemutatta, hogyan szeretné kivezetni az országot az energiaválságból, továbbá ismertette, hogy a jelenlegi napelemes szabályozás még nem végleges, elismerte, a rendszer finomhangolásra szorul.
 
Megújuló energiában nagyon lemaradt a magyar gazdaság
A luxemburgi székhelyű Eurostat adatai, mely az Európai Bizottság statisztikai intézménye, megosztotta az Európai Unió megújuló energiaforrásokra vonatkozó adatait . A számok rávilágítanak, hogy melyik országban a legfenntarthatóbb az energia előállítása, de arra is, hogy melyik tagállamoknak lenne szüksége még komoly fejlesztésekre.
 
Lehangoló adatokat közölt az Eurostat a magyarországi megújuló energiáról
Abszolút értékben a megújuló energiaforrásokból származó villamosenergia-termelés 2020 és 2021 között közel 5 százalékkal nőtt az EU-ban - közölte az Eurostat. Ugyanakkor a bruttó villamosenergia-fogyasztás is nőtt, elsősorban a Covid-19 korlátozások feloldását követő gazdasági fellendülésnek köszönhetően. Ennek eredményeképpen a megújuló energiaforrások részaránya a bruttó villamosenergia-fogyasztásban az EU-ban csak 0,1 százalékponttal (pp) nőtt, a 2020-as 37,4 százalékról 2021-ben 37,5 százal
 
Beszáll a napelembizniszbe az egyik leggazdagabb magyar
Összefog a tőzsdén is jegyzett magyar napelemgyártó Széles Gábor vállalatcsoportjával. A Műszertechnika napelem-tartószerkezeteket fog gyártani, a jövőben pedig közös vállalattal jelennének meg a piacon.
 
  NEMZETKÖZI
 
Vertical PV for clean energy and crop production
Researchers and project developers throughout the world are increasingly looking at agrivoltaic installations with vertically oriented solar panels.
 
When Will We Hit Peak Fossil Fuels? Maybe We Already Have
Kingsmill Bond, energy analyst and author, describes the circumstances that hastened the transition of the electricity sector—plus four reasons he’s optimistic about our planet’s future.
 
Solar PPA price rises slow for US and Europe, though forecast is mixed
The US and Europe saw relatively modest increases in the average prices of solar power purchase agreements (PPA) in Q4 2022; 4% and 3% respectively. In the US, stabilising policy changes have slowed price rises, whilst European policies have offered less assurance in the face of inflation and the volatile energy market.