2023. január 04.

MANAP hírlevél

 
Alaposan megrostálhatja a hazai naperőmű-beruházásokat az új rendelet
Jókora kiegészítő pénzügyi biztosítékot is meg kell fizetniük vagy bankgarancia formájában teljesíteniük azoknak a naperőmű-fejlesztőknek, akik 2022. május 2. előtt befogadott csatlakozási igénnyel rendelkeznek, a kötelezettség teljesítésére pedig meglehetősen rövid határidő áll rendelkezésükre. A szabályozás hatására valóban tisztulni fog a piac annyiban, hogy lesznek, akik tönkremennek – mondta lapunknak dr. Keresztes Attila, az Astrasun alapító ügyvezető igazgatója.
 
Elolvasom
 
 
  BELFÖLD
 
Naperőművek: újabb fontos változásokról döntött a kormány
Újabb lényeges változtatásokról döntött a kormány az 50 kW feletti - tehát a háztartási méretűnél (HMKE) nagyobb - napelemes fejlesztések hálózati csatlakozására vonatkozó szabályozásban. A módosítások értelmében a 2022. május 2. előtt befogadott csatlakozási igénnyel rendelkező erőművi befektetőknek nyilatkozatban kell megerősíteniük beruházási szándékukat és a csatlakozás kívánt időpontját, amit pénzügyi biztosíték megfizetésével is meg kell erősíteniük. Egyúttal az e beruházók számára kiadand
 
Elolvasom
 
Feloldja a kormány a vállalati napelemstopot, épülhetnek az erőművek
A kormány az újabb kapacitások befogadásához szükséges hálózatfejlesztések megfelelő időzítése érdekében nyilatkozattételre hívja fel a kereskedelmi célú naperőművek létesítését tervezőket. Egyúttal megszünteti az akkumulátorok telepítésére vonatkozó kötelezettséget, a rugalmas szabályozási képességek kialakítását ehelyett díjkedvezménnyel is ösztönzi – adta hírül az Energiaügyi Minisztérium.
 
Elolvasom
 
Az átlagfogyasztás felett sem drágul a gáz és az áram januártól
A kormány a jövő év elején is fenntartja a rezsicsökkentést – jelentette be az energiaügyi miniszter. Lantos Csaba elmondta, hogy a családok januártól is a rezsicsökkentett árat fizethetik az áramért, valamint a gázért, illetve azt is hozzátette, hogy a rezsicsökkentett szint felett sem változik az energia ára.
 
Elolvasom
 
Nem kell kidobni az atomhulladékot, sőt lehet, hogy éppen az tárol majd sok áramot
Az Európai Űrügynökség döntnökei nemrég rábólintottak arra a tervre, amelynek célja, hogy nukleáris hulladékkal működő akkumulátorokat építsenek a tudósok. Ha sikeres lesz a projekt, az új technológia segítségével olyan területeken is lehetne dolgozni, ahol nem, vagy csak korlátozottan lehet hozzájutni a napenergiához. Ilyenek például a közel 14 földi napig tartó éjszakák a Holdon, vagy a Jupiteren túli küldetések.
 
Elolvasom
 
Egyetlen szélturbinával hat embernek elegendő energiát lehetne biztosítani a marsi élethez
Bár a napenergia kiaknázása elegendő lehet ahhoz, hogy a Mars egyenlítői régióin biztosítsák az élethez szükséges energiaellátást a jövő emberes bolygókutató küldetésein, a távolabbi területeken más energiaforrásokra van szükség.
 
Elolvasom