2022. december 19.

MANAP hírlevél

 
A MAGYAR NŐ, AKI FORRADALMASÍTOTTA A NAPENERGIA FELHASZNÁLÁSÁT

Telkes Mária, a ​​„Napkirálynő”, 1948-ban épített egy házat a Massachusetts állambeli Doverben: kívülről olyan volt, mint bármelyik másik átlagos épület, csak éppen ék alakban kettévágva, tizennyolc ablakkal a déli oldal második emeletén. Az ablakok mögött üveg- és fémpanelek rejtőztek, hogy befogják a nap melegét, a falakban pedig szigetelt tárolóedények voltak, amelyek huszonegy tonna glaubersóval, a fotózási és festési folyamatok során használt hőtároló vegyszerrel voltak tele. Ez a minden szempontból működőképes, két hálószobás ház volt Amerika első napenergiával fűtött otthona. Mózes Zsófi írása.
Elolvasom
 
 
SZABÁLYOZÓI HÍREK
 
Októberben is folytatódott a hazai villamosenergia-fogyasztás csökkenése
Az augusztus-októberi időszakban a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) termelésének előzetesen becsült adatait is figyelembe véve a villamosenergia felhasználás 1,7%-kal volt alacsonyabb, mint az előző öt év hasonló időszakában – áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal október havi villamosenergiapiaci riportjában.
  
BELFÖLD
 
Ezt lehetne tenni, hogy a napelemeket megint fogadni tudja a magyar közműhálózat
Másfél hónappal ezelőtt a kormány hirtelen bejelentette, hogy a lakosság novembertől már csak úgy telepíthet napelemes rendszereket, hogy a feleslegben megtermelt áramot nem engedik feltölteni a közműhálózatra. Mivel így (saját akkumulátor híján) nem lehet a nappal feleslegben termelt áramot például este vagy éjszaka elhasználni, a lakossági napelemek telepítése csaknem értelmetlenné, túl drágává vált.
 
Dollármilliárdokat ölünk bele, hogy megszabaduljunk tőle, mégis rekordot érhet el a szénfogyasztás idén
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pénteken közzétett jelentése szerint a globális szénfogyasztás 2022-ben minden idők legmagasabb szintjére emelkedik, és a következő években is hasonló szinten marad, ha nem történnek nagyobb erőfeszítések az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés érdekében - írja a Reuters.
 
A város, ahol kötelezővé teszik a napelemeket a 2025 után épülő új lakások számára
A Tokió helyi közgyűlése által 2022. december 15-én elfogadott új rendelet szerint 2025 áprilisa után minden új tokiói ingatlanra, amelyet nagyszabású beruházás keretein belül építenek, napelemeket kell telepíteni a háztartások szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében.
 
Nagy Márton: tragédia, hogy ennyivel megdrágult az energia
Nem növekedett Magyarország energia-kitettségének volumene. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint nem lehet azt mondani, hogy Magyarországon gazdaságpolitikai hiba történt.
 
Az MVM meghatározta a végső menedékes időszak utáni fix áras energia jövő évi tarifáit
Az MVM Next meghatározta a végső menedékes időszak utáni fix áras energia jövő évi tarifáit az érintett néhány tízezer, nem magánszemély ügyfél számára, a tervezhetőség érdekében a január elsejétől érvényes árakat már pénteken közzétették – hívta fel a figyelmet az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.
 
Mérföldkő a hazai árampiacon: Tesla akkumulátorokkal ellensúlyozzák a megújuló energiaforrások volatilitását
Miközben világszerte egyre nagyobb teret hódítanak a megújuló energiaforrások, a szabályozók igyekeznek a zöld energiával kéz a kézben járó volatilitás problémáját is kezelni. A villamoshálózatban jelentkező ingadozásokat eddig gázerőművek által előállított energiával ellensúlyozták, azonban jövőre munkába áll a Pannon Green Power virtuális erőműve, amely négy Tesla Megapack akkumulátor és egy energiamenedzsment szoftver segítségével lép be a kiegyenlítő-energia piacra.