2022. november 28.

MANAP hírlevél

Mennyivel értékesebb egy ház, ha nulla a rezsije napelemeknek köszönhetően?
 
Érdekes helyzet állt elő az ingatlanpiacon azzal, hogy a kormány az utóbbi időben elkezdte ide-oda rángatni a napelemes szabályozást. Először novembertől lényegében értelmetlenné tette a lakosság számára az új napelemes rendszerek telepítését, aztán a jelenleg már működő, illetve épülő rendszerek kedvezményes használatát 10 évre korlátozta, és eközben semmit sem mondott arról, hogy hosszabb távon mire számíthat a lakosság – miközben egy napelem alapesetben 30-40 évig működik.
 
Tovább >>
 
Ennyi idejük maradt a szaldóban a napelemeseknek
 
Október az előrehozott napelemes igénybejelentésekről szólt, a pénteki Magyar Közlönyből pedig megtudtuk, meddig maradhat szaldós elszámolásban, aki még idejében telepített napelemes rendszert.
 
Tovább >>
 
A termelő oldali termékfejlesztés elősegítheti a vállalati megújulóenergia-adásvételi megállapodások magyarországi terjedését
 
Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal stratégiai és nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese előadást tartott a vállalati megújulóenergia-adásvételi megállapodásokról (cPPA-k) a DLA Piper üzleti reggelijén. A széleskörű szakmai közönség (megújulóenergia-termelők, vállalati szereplők, kereskedők, bankok) előtt az előadók és a panelbeszélgetés vendégei arra keresték a választ, hogy a jelenlegi napelemes felfutás közepette és a kötelező átvételi tarifa (KÁT) rendszer lezárulása után Magyarországon milyen feltételek mellett várható, illetve milyen problémák kezelésére adhat választ a vállalati megújulóenergia-adásvételi megállapodások elterjedése. Ságvári Pál hangsúlyozta: megoldást kell találni a finanszírozók által felvetett problémákra, melyhez a termelő oldali termékfejlesztés a kulcs.
 
Tovább >>
 
Kína az űrből sugározna napenergiát a földre, a mennyei palota végezheti a teszteket
 
Nemrég teljesen felépült a kínai Mennyei Palota (Tienkung), a világ legnagyobb, egyetlen ország által üzemeltetett űrállomása. Jang Hung, az űrállomás vezető tervezője egy keddi konferencián elmondta, a Tienkung Kína űrbeli naperőmű-projektjében is kulcsszerepet játszik majd, mivel a nagyfeszültségű elektromos eszközök tesztelésében és a gigantikus szerkezetek összeszerelésében is segít.
 
Tovább >>