2022. október 24.

MANAP hírlevél

Napelemek: nagy telepítési hajrá várható az utolsó hónapokban
 
A háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerek beépített teljesítőképessége 30 MW-tal, a nagyobb napelemparkok teljesítőképessége pedig közel 70 MW-tal nőtt, vagyis a hazai fotovoltaikus kapacitás összességében csaknem 100 MW-tal bővült szeptember elsejétől október elejéig. A magyarországi fotovoltaikus termelők összesített beépített teljesítőképessége így már 3678 MW.
 
Tovább >>
 
Napenergia-forradalom: lassú és költséges fejlesztések nélkül nem fog menni
 
Mélyen belenyúlt a kormány a napenergiapiacba azzal, hogy a kormány megszünteti a gyakorlatot, miszerint a napenergia rendszerek telepítői korlátozás nélkül táplálhatják be az energiát a villamos energia hálózatba – ezzel azt egy végtelen kapacitású energiatároló eszközként használva. A problémák eredője, hogy a napelemes rendszerek számának megnövekedése miatt jelenleg nagyobb igény mutatkozik a megtermelt, de fel nem használt energia hálózatba betáplálására, mint amennyit az be tud fogadni. 
 
Tovább >>
 
Kiakadt a napelemes szakma: sok tízezer magyar terveit húzhatja keresztül a változtatás
 
Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai szerint „a nagy igények és hálózat rendkívüli túlterheltsége miatt döntött úgy a kormány, hogy változtat a telepítés szabályain. Mivel a villamosenergia-rendszer már nem tudja befogadni a megtermelt energiát, a betáplálási kötelezettséget felfüggeszti, ezzel az eljárás is egyszerűsödik”. A MANAP elnöksége értetlenül áll a bejelentett változások előtt. Az egész iparág arra vár, hogy a kormányzat jogszabályi és kommunikációs szinten is pontosítsa a bejelentést, ami jelenleg azonnali leállást jelent a piacon - közölték.
 
Tovább >>