2022. október 17.

MANAP hírlevél

Hogyan lehetnének hatékonyabbak a hazai lakossági napelemes beruházások?
 
Kiemelten fontos lenne összegezni az első körös pályázat tapasztalatait, megkérdezve az érintett pályázókat, kivitelezőket, hálózatüzemeltetőket arról, hogy miként lehetne növelni a pályázatok elbírálásának, a támogatás gyakorlati megvalósulásának hatékonyságát.
 
Tovább >>
 
Rohamot indított a napelemekért a lakosság, gyorsíthatják az engedélyezést
 
Az E.ON-nál az új online igénybeadási felület használatára kérik ügyfeleiket, mert ez jelentősen csökkenti az igények feldolgozási idejét, ugyanakkor tájékoztatásuk szerint a nagyszámú érdeklődés miatt a jövőben a szokásosnál hosszabb feldolgozási időre kell számítani. Szeptember közepe óta az OPUS TITÁSZ-nál is egyszerűsített ügymenettel kezelik a HMKE igénybejelentéseket, amely körülbelül harmadára csökkentheti az engedélyeztetéshez szükséges időtartamot.
 
Tovább >>
 
Kiugró árakat hozott a csökkenő európai villamosenergia-termelés
 
Augusztus második felében történelmi árcsúcsok dőltek meg az európai villamosenergia-piacokon. A német 2023-as zsinórtermék ára 985 €/MWh szinten tetőzött, a legmagasabb hazai órás árat 1040 €/MWh felett rögzítették. Valamennyi közép-európai ország fogyasztása csökkent, a bruttó hazai fogyasztás összességében 2,6%-kal mérséklődött – állapítja meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2022. augusztusi villamosenergia-piaci riportja.
 
Tovább >>
 
Napelemek: viszlát, szaldó elszámolás - De mi jöhet a kormány beavatkozása után?
 
Két lényeges döntést hozott szerdai ülésén a kormány - derült ki a csütörtöki Kormányinfón. A pedagógusok első ránézésre kedvező híreket kaptak, mert az eddig tervezettnél nagyobb béremelést ígért nekik a Miniszterelnökséget vezető miniszter (igaz, csak 2024-25-ben lehet okuk az igazi örömre), a napelemet telepíteni tervezőket és a napelemes piacot viszont leforrázta a kormány, ugyanis az újonnan történő háztartási és céges telepítések esetén megszűnik a szaldó elszámolás. 
 
Tovább >>