2022. október 10.

MANAP hírlevél

Berobbant a napenergia Magyarországon - Gyorsabb hálózatfejlesztésre van szükség
 
Elképesztő mértékben megnövekedett a megújuló energia iránti igény Magyarországon, a napelemek telepítési ütemét nemcsak az ellátási láncok akadozása, de a hálózat kiegyensúlyozottságának a megtartása sem tudja lekövetni. A hálózatfejlesztés nem valósítható meg olyan rövid idő alatt, mint ahogy a napelemek elterjednek és éppen ezért is szükséges a hálózatfejlesztés felgyorsítása - hangzott el az Energy Investment Forum konferencia egyik előadása során.
 
Tovább >>
 
Palkovics László: jelentősen csökkenhet a gázfogyasztás, gyorsítják a napelem-engedélyezést
 
Felgyorsítják a saját célra telepített lakossági és kkv-s naperőművek ügyintézési folyamatait, illetve az ipari nagyfogyasztók esetén is rövidül az engedélyezési határidő – hangzott el Palkovics László előadásában a Portfolio Energy Investment Forum konferenciáján.
 
Tovább >>
 
Gyakorlatilag megszűnt a napelemes szaldós elszámolás
 
Az aktuális állapot szerint aki 2023. december 31-ig megvalósítja a háztartási napelemes rendszerét a következő szerződésmódosításig jogosult marad a szaldós elszámolásra. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ingyenesen korlátlan kapacitású akkumulátort kapnak a HMKE rendszerek, így amit nap közben termel a rendszer, amíg a ház lakói a munkahelyen, iskolában vannak, azt felhasználhatjuk este, ami pedig ennél is jobb, a nyáron megtermelt rengeteg energiát visszakapjuk télen és akár még a házunk fűtésére is felhasználhatjuk.
 
Tovább >>
 
Az EU-s „különadó”
 
A péntek délután elfogadott EU-s szabályozás felhívja a tagállamokat, hogy a villamosenergia-termelők (ideértve a megújuló energiát előállító szél- és naperőműveket is) által elért bevételeket maximalizálják és a többletbevételt a költségvetésbe csatornázzák be. Még ha a rendelet önmagában nem „adó”-nak nevezi az elvonást, az lényegében egy, az Európai Unió által a tagállamok számára kötelezően bevezetett adónak minősül és mint ilyen, egy új fejezetet nyit az Unió jogszabályalkotásában.
 
Tovább >>