2022. szeptember 12.

MANAP hírlevél

Ez lehet a jó megoldás a magas energiaárak ellen
 
Nemcsak Magyarországon központ téma a napelemparkok létesítése. Mostanra az Egyesült Királyságban is 14 gigawatt kapacitás működik, de 2035-re a tervek szerint ez 70 gigawattra fog emelkedni. A napelemparkok ökológiai hatásairól a Portfolio Sustainable World 2022 konferencia harmadik szekciójában Hannah Montag, Principal Ecologist, Clarkson & Woods Ltd beszélt. Hogy a magas energiaárak ellen mi lehet a jó megoldás, arról pedig Losonczy Géza, Associate Partner, KPMG tartott előadást, aki bemutatt
 
Tovább >>
 
Hiába 100 százalékos támogatásúak a napelemes pályázatok, az áremelkedés miatt szükség lehet önerőre is
 
Amikor a kormány pár hete bejelentette a rezsicsökkentés átalakításának hírét, sok sorozatrajongónak a Rém rendes család című sorozat ikonikus jelenete ugrott be: a feleség nem győzi leszedálni férjét, hogy ne legyen rosszul a havi számlákat látva. A Heti Napló riportja.
 
Tovább >>
 
Novembertől jön az új napelemes program, hullanak az ingyenmilliók
 
November végétől ismét megnyílik a pályázati lehetőség a lakossági napelemes programban. Szinte önellátóvá válhatnak a lakossági napelemes pályázat résztvevői, a program lehetővé teszi, hogy maguk termeljék meg az általuk elfogyasztott energia jelentős részét - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára, Steiner Attila keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
 
Tovább >>
 
Kaderják Péter: megállíthatatlanul nő a napenergia-termelési igény, de vannak még nehéz kérdések
 
Sokezer család kapja meg a napokban a napelem-támogatást segítő pályázat támogatói okiratát. Az időközben kialakult infláció és devizaárfolyam változások miatt sokaknak önerőre lesz szükségük a megvalósításhoz.
 
Tovább >>
 
Két Magyarországnak elegendő földgázimportot helyettesített napenergiával az EU ezen a nyáron 
 
Soha nem termelt még annyi áramot napenergiából az Európai Unió, mint idén május és augusztus között. Az Ember nevű energetikai agytröszt elemzése szerint azzal, hogy ebben az időszakban az energiatermelésének 12 százaléka napenergiából származott, az EU 29 milliárd eurónyi földgázimportot helyettesített helyi termeléssel. Mennyiségben ez 20 milliárd köbméter, az éves magyar gázfogyasztás közel kétszerese.
 
Tovább >>
 
Napelemes, automata robot öli a gyomokat amerikai farmokon
 
A precíziós mezőgazdaság segíthet megoldani azokat a gondokat, amelyek a globális élelmiszerellátás egyre növekedő igényei miatt jelentkeznek a gazdaságokban: a pontos adatokra alapozott, precízen megtervezett és kivitelezett, ezáltal a kiszórt vegyi anyagokon potenciális sokat spóroló technológiával csökkenthető a mezőgazdasági termelés káros környezeti hatása, emellett a gazdák is sokkal könnyebben tudják így nyomon követni a termőföldeken zajló folyamatokat, megfigyelni a növények fejlődését és állapotát.
 
Tovább >>