2022. augusztus 15.

MANAP hírlevél

Nagyot ugrott a magyar napelemek áramtermelése
 
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, 2022. májusi adatokat közlő energiastatisztikai riportjából kiderül, hogy több mint ötödével emelkedett a megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége a tavalyi év azonos időszakához képest, az országos bruttó hazai villamosenergia-termelés pedig 11,5 százalékkal nőtt az előző év májusi adatokhoz képest.
 
Tovább >>
 
2020-ban teljesítettük a fogyasztáson belüli megújulóenergia-részarányra vonatkozó uniós követelményeket
 
Az összes energiaforrásból származó teljes hazai energiafogyasztáson belül 2020-ban 13,9 százalék volt a megújuló energia részaránya. Ezzel Magyarország nemcsak elérte, hanem meg is haladta az uniós irányelv alapján előírt 13 százalékos részarányt – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összefoglaló jelentéséből, amely a hazai megújulóenergia-felhasználás 2010 és 2020 közötti időszakát vizsgálja. A növekedés forrásai főleg a bioüzemanyagok és a napenergia-termelés voltak.
 
Tovább >>
 
Tart a rezsiszámláktól? Mutatjuk, melyik energetikai felújítással érdemes kezdeni
 
A rezsicsökkentés részleges kivezetése számos háztartásnak energiaköltségeik olyan fokú emelkedését eredményezi, hogy nekik érdemes jelentősebb átalakításokba is beruházniuk a számlákon szereplő összegek mérséklése céljából.
 
Tovább >>
 
15%-ról 30%-ra is felvihető a napelem hatásfoka – magyar kutatók léptek előre a megoldásban
 
Új, nagy érdeklődésre számot tartó napelem-alapanyagokat vizsgáltak magyar kutatók, munkájuk eredménye most jelent meg a rangos ACS Photonics tudományos folyóiratban.
 
Tovább >>