2022. augusztus 08.

MANAP hírlevél

Végre érkezik a napelemes támogatás
 
Sorra születnek meg a támogatói döntések a lakossági napelemes pályázat első ütemében beérkezett rekordmennyiségű kérelmekről. Az első 500 támogatott már kézhez is kapta az értesítést és folyamatosan érkeznek a támogatói okiratok a nyertes pályázókhoz, melyet várhatóan legkésőbb az ősz folyamán mindenki megkap majd.
 
 
Kapkodva telepítik a napelemet és a hőszivattyút Európában
 
Év végéig közel 40 GW napelemet telepítenek Európa-szerte, mivel a kontinens igyekszik a megújuló energiaforrások elterjesztésére és az orosz gázról való leválásra – közölte az öreg kontinensen a napenergiát népszerűsítő SolarPower Europe (SPE) páneurópai szervezet.
 
 
Gázfűtés, villany vagy napelem? Beszéljünk a költségekről!
 
Az energiapiac turbulens változásai, a rezsicsökkentés részleges feloldása és a lakossági fogyasztók számára is egyre növekvő energiaárak sokakat a megújuló energiát termelő rendszerek irányába löktek, bízva abban, hogy ez megoldás lehet egyre növekvő rezsiszámláikra. Hogy jól döntsünk, fontos, hogy tisztában legyünk a költségekkel. Erre pedig a legjobb megoldás, ha összevetjük a gázfűtés, az áramhálózat, illetve a napelemes rendszer kiépítésének, valamint üzemeltetésének költségeit.
 
 
Napelemet szeretnél? Ezt érdemes tudni az inverterek élettartamáról
 
A vizsgált inverterek legtöbbjét a Fronius, az SMA, a Kostal, a Huawei, a SolarEdge és a Sputnik gyártotta – ez utóbbi egy 2014-ben megszűnt svájci székhelyű cég volt. Az optimalizálók döntő többségét a SolarEdge gyártotta. Mivel a felmérés Svájcban történt, ezért annak eredménye is csak helyben tekinthető reprezentatívnak, hiszen más országokban, így például Magyarországon is másképpen nézne ki a legnépszerűbb márkák listája.