2022. augusztus 01.

MANAP hírlevél

33 milliárd megy rá, hogy megtolják a megújulókat
 
Az áramellátás biztonságának növekedéséért pályázatot hirdet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) – közölte Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár szerdán. A pályázat hálózati integrált energiatárolási beruházások megvalósításáról szól, a célja, hogy minél több megújuló energiát tudjon a rendszer elraktározni.
 
Tovább >>
 
Fájdalmas lesz a rezsiemelés elleni küzdelem: ugorhat a napelemek állami támogatása?
 
Most, hogy a kormány bejelentette, hogy a magánszemélyekre csak egy bizonyos átlagfogyasztásig érvényes a rezsicsökkentés hirtelen, megsokszorozódott a napelemes rendszerek iránti kereslet. Ez pedig egyáltalán nem véletlen: amúgy is hatalmas összegeket tudunk megspórolni rajtuk egy kis befektetéssel, de most, hogy egyeseknek sokszorosára nőtt a villanyszámlája, már 3-5 éven belül is meg tud térülni az áruk. Azonban napról napra nehezebb hozzájutni a rendszerekhez. Ráadásul, ha hozzá is jutunk, akkor is felmerül a kérdés, hogy miből. Az állami támogatások nagy része még mindig nem lett kifizetve.
 
Tovább >>
 
Óriási a tét: 30 vagy 300 euróba fog kerülni a villamos energia a piacon?
 
Erőművek sokaságát kell üzemeltetni csak azért, hogy az áramfogyasztási csúcsokat az elektromos hálózat kezelni tudja, vagyis a fogyasztói igényeket kielégítse. De vajon fenntartható-e ez a modell egy olyan világban, ahol eddig ismeretlen energiaigények jelentkeznek például az elektromos autók tömeges töltésével? És ahol egyre több olyan megújuló forrásból származó energiát táplálnak a rendszerbe, melyek termelése akár egyik pillanatról a másikra megváltozhat, ha kisüt vagy elbújik a nap, ha elkezd fújni a szél vagy éppen megáll. Erre a kérdésre keressük a választ alábbi cikkünkben.
 
Tovább >>
 
Talán nem zárják be a rezsinövekedés előli napelemes menekülőutat
 
A múlt csütörtökön megjelent részletek alapján a kormány nagyon erősen visszakozott attól, hogy a lakosság szélesebb rétegeire (közvetlenül és azonnal) ráeressze a piaci energiaárakat. Míg a rezsicsökkentés korlátozásának első, július 13-i bejelentésekor még azt lehetett hinni, hogy az átlag feletti gáz- és áramfogyasztókra (az átlag feletti résznél) egységesen piaci alapú díjakat szabnak ki, ma már látszik, hogy egyrészt az érintettek körét is elkezdték drasztikusan csökkenteni, másrészt a „lakossági piaci ár” kitalálásával az ő terheiket sem engedik elszállni az egekbe.
 
Tovább >>