2022. július 18.

MANAP hírlevél

2021-ben ötéves csúcsot döntött az éves hazai villamosenergia-fogyasztás
 
Magyarország villamosenergia-felhasználása 2021-ben 4,9 százalékkal emelkedett a tavalyi évhez képest, és az elmúlt öt év felhasználásnál is magasabb volt - olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2021-es évet összefoglaló villamosenergia-piaci jelentésében.
 
Tovább >>
 
Repülési rekordot döntött az Airbus napelemes, pilóta nélküli repülőgépe
 
Repülési adatok alapján megdöntötte saját rekordját az Airbus Zephyr S napelemes, pilóta nélküli repülőgép – írja a BBC. A Zephyr S már 26 napja van folyamatosan a levegőben, ami alatt elrepült az arizónai tesztkifutótól Belize-ig és vissza.
 
Tovább >>
 
Ha nincs összehangolva, drága mulatság lesz az e-autó-töltő, a napelem és az akkupark
 
Természetesnek tűnik, hogy 2022-ben Magyarországon egy nagyobb méretű társasház tervezésekor a beruházó-üzemeltető arra gondol, hogy villamosautó-töltő infrastruktúrát is ki kellene építenie. Amikor azonban egy ilyen modern épület komplex energetikai tervezésébe belekezdenek, kiderül, hogy ez egyáltalán nem magától értetődő. A töltések várhatóan nagy egyidejűsége miatt sűrűn lesznek olyan időszakok, amikor egyszerre rengeteg energiát kell a közműhálózatból biztosítani, máskor, a töltési völgyidőszakokban ehhez képest sokkal kisebb lesz a várható fogyasztás.
 
Tovább >>