2022. július 12.

MANAP hírlevél

A szél és a napenergia új rekordot ért el tavaly
 
A tavalyi év során a teljes világ által előállított energia több mint tíz százalékát a szél és a napenergia tette ki, ez pedig egy új rekordot jelent a területen. Nemrégiben jelent meg egy elemzés, amely a tavalyi év adatairól számol be az energiaipar területén. Ez a jelentés számos vállalat számára igen meghatározó forrás. A Forbes cikk szerzője, Robert Rapier hosszasan elemezte a nyilvánosságra hozott számokat.
 
 
Májusban is stagnált a hazai villamosenergia-fogyasztás
 
Magyarországon az év ötödik hónapjában a bruttó villamosenergia-fogyasztás és maximális rendszerterhelés a tavaly májusi szinten alakult, a termelés viszont áprilishoz képest csökkent – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal villamosenergia-piaci májusi riportjából.
 
 
Arányosan Magyarországon termeltek a legtöbbet a naperőművek
 
A naperőművek össztermelésben betöltött aránya 11,1 százalékos volt tavaly Magyarországon, a legmagasabb az Európai Unió 27 országában – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), a 2021-es évet összefoglaló villamosenergia-piaci jelentése alapján.
 
 
Évente már 38 GW napelemes plusz kellene az eddig tervezett 20 helyett
 
Németországban, ahol valóban tesznek is a 2015-ös párizsi, másfél fokban meghatározott hőmérsékletemelkedési maximum 2050-es betartásának biztosításáért, eléggé lehangoló eredményt hozott ki egy friss modellezés. A Berlini Alkalmazott Tudományok Egyetemének (HTW Berlin) kutatói szerint úgy fel kellene gyorsítani az energiaátmenetet, hogy 2035-re az országnak klímasemlegessé kellene válnia. Ez különösen az ismét termelési tartalékba rendelt szénerőművek ismeretében látszik egyre lehetetlenebb küldetésnek.