2022. június 27.

MANAP hírlevél

Így gyorsíthatja fel a napenergia-forradalmat a háború

A ma még különleges napenergia-hasznosítási módok is kulcsszerepet szánnak a napenergiának az EU energiafüggetlenségének elérésében az Európai Bizottságmájusban ismertetett tervei, a REPowerEU, illetve az ehhez szervesen kapcsolódó uniós napenergia-stratégia szerint.
 
Tovább >>
 
Horváth péter jános: a dekarbonizációs célok érdekében ismét bővülnek a környezetbarát villamosenergia-termelő kapacitások
 
Kihirdette a hatodik METÁR-tender eredményét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A felhívásra 24 ajánlat érkezett, melyek közül 12 pályázat nyert támogatást. Horváth Péter János, a MEKH elnöke a pályázat eredményeit ismertetve elmondta: a nyertesek vállalásuk szerint összesen 271 MW naperőművet és legalább 27 MW akkumulátoros villamosenergia-tárolót építenek. Ez az eddigi legnagyobb összteljesítmény a METÁR-tenderek történetében, mely egy újabb lépés a hazai dekarbonizációs és klímavédelmi célkitűzésekhez – tette hozzá az elnök.
 
Tovább >>
 
Kibújt a szög a zsákból: Palkovics László elárulta, mi a legújabb terv a napenergiával
 
A három évvel ezelőtt íródott Nemzeti Energia- és Klímaterv 6 GW napenergiás kapacitás kiépítését irányozta elő 2030-ig, mi azonban már régóta azon a véleményen vagyunk, hogy egy ilyen robbanékony technológia nem egységsugarú állami tervszámokat követ, hanem a maga útját járva exponenciális növekedési pályát fog leírni. Ezért nem is csodálkoztunk azon, hogy a klímatetervben 2025-re előirányzott 2,5 GW-os kapacitást már tavaly abszolváltuk.
 
Tovább>>
 
Napelem első három éve – megbántam?
 
Amikor az ember egyszer rádöbben arra, hogy az elmúlt évtizedekben megszokott életünk mennyire pazarló és fenntarthatatlan, akkor elkezdi észrevenni illetve keresni azokat a megoldásokat, amikkel ezen változtathat. Akik a mindennapokban sokat közlekednek, azoknak az életébe az elektromos hajtás hozhatja el az első nagy váltást.
 
Tovább >>
 
Megnézték a tudósok, mi történik a napelemmel, ha fény éri
 
A napelem működéséről azt mindenki tudja, hogy a napfény segítségével termel elektromos áramot. Az viszont már jóval kevésbé ismert, mi történik azokban a pillanatokban, amikor a fénysugár eléri a panel felszínét. A londoni Imperial College és a Newcastle Egyetem kutatóiból álló csapat most ezt vizsgálta meg.
 
Tovább >>