2022. június 13.

MANAP hírlevél

Tombol a megújuló energia Magyarországon: ez lenne az orosz gáz végének a kezdete?
 
Márciusban az országos primerenergia-felhasználás 114,77 PJ volt, amely 6,38 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest, az országos primerenergia-termelés pedig 43,69 PJ volt, amely 0,66 PJ-lal magasabb, mint tavaly márciusban. A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 21%-kal magasabb volt.
 
 
Az ukrajnai háború miatt több magyar támogatja a megújuló energiaforrások használatát
 
Bár a többségnek nagyon fontos a fenntarthatóság, meglehetősen keveset tudnak a magyarok az uniós karboncsökkentési célokról: mindössze 23 százalék mondta azt, hogy tisztában van az irányelvekkel – derült ki a K&H kutatásából. A felmérés szerint egyébként valamivel többen vannak azok, akik szerint az orosz-ukrán konfliktus miatt fokozni kell a fenntartható, megújuló energiaforrások használatát. 72 százalék szerint pedig a jelenlegi helyzet inkább felgyorsítja majd a fenntarthatósági törekvéseket.
 
 
Atom vagy nap, széntüzelés vagy drágább tiszta energia? - Évtizedeket befolyásoló döntések az energiapiacon
 
Nem volt teljes egyetértés Magyarország energiastratégiáját illetően a napokban zajló Klímasemlegesség 2050 Konferencián. A szakértők eltérő mértékben támaszkodnának a különböző lehetőségekre: az atomnergiára, a gázra, a napenergiára, vagy az egyéb megújulókra a jövőben. Az elhangzottak alapján, a várható energiapiaci változásokat, a háború hatásait és a magyar vonatkozásokat foglaltuk össze, kitérve arra, hogy miért nem lehet egyszerre megszabadulni az orosz függőségtől, biztosítani az olcsó energiaárat és fenntartani a klímasemlegességi célokat. Valamiből engednie kell Magyarországnak is.
 
 
Már most ott tartanak a lengyelek, ahol mi 2040-re szeretnénk
 
Májusban átlépték a 10 gigawatt (GW) napelemes hálózati méretet Lengyelországban, de év évégre lesz az 12 GW is! Sőt, úgy rákapcsoltak, hogy egy friss jelentés szerint Európában náluk nő majdnem a leggyorsabban ez a szám, és a napenergia olyannyira a fő hajtóereje a megújulóenergia-fejlesztéseknek, hogy 2025-re elérik a 20 GW méretet.
 
 
Tovább nőtt a háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítménye
 
2022 első negyedévében tovább növekedett a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) beépített kapacitása és darabszáma, de a növekedés mértéke némileg megtorpant az előző negyedévekhez képest. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) negyedéves adatai szerint 2022 márciusának végén összesen 141 135 napelemes háztartási méretű kiserőmű üzemelt 1 195 MW beépített kapacitással.