2022. május 31.

MANAP hírlevél

Csúcsot döntött a hazai naperőművi termelés áprilisban
 
A márciusi extrém értékek után áprilisban 80-100 €/MWh-val alacsonyabb villamosenergia árak alakultak ki a másnapi piacokon; az árak 200–250 € között ingadoztak a hazai tőzsdén. Az ármérséklődés a gázárak korrekciójának és a magasabb megújuló termelésnek volt köszönhető – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal áprilisi villamosenergia-piaci jelentéséből.
 
Tovább >>
 
Eljárásrend a KÁT rendszerből történő kilépés kapcsán 2022. 05. 26-tól 
 
A megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia kötelező átvételéről és átvételi áráról szóló 389/2007. (XII.23.) Korm. rendeletet (továbbiakban KÁT rendelet), valamint a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia kötelező átvételi és prémium típusú támogatásáról szóló 299/2017. (X.17.) Korm. rendelet (továbbiakban METÁR rendelet) 2022. május 26-án hatályba lépett – 184/2022. (V.25.) Korm. rendelet szerinti – módosításával kapcsolatban
 
Tovább >>
 
Tájékoztató megújuló támogatási rendszerrel kapcsolatos jogszabály változásról
 
Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2022. május 26-ai hatálybalépéssel az alábbiak szerint módosult a megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia kötelező átvételéről és átvételi áráról szóló 389/2007. (XII.23.) Korm. rendeletet (továbbiakban KÁT rendelet), valamint a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia kötelező átvételi és prémium típusú támogatásáról szóló 299/2017. (X.17.) Korm. rendeletet (továbbiakban METÁR rendelet)
 
Tovább >>
 
Idén sem lehet új erőműveket rendszerbe kötni, az egész iparágat féltik a napelemesek
 
Május elején 0 (nulla) szabad kapacitást hirdetett meg a Mavir új erőművek rendszerbe állítására, vagyis nem lehet semmiféle új energiatermelő erőművet a hálózatra kapcsolni. Az iparági egyesületek nyílt levélben figyelmeztettek, hogy ezzel veszélybe kerülnek nemcsak a szektor szereplői, de szén-dioxid-kibocsátás csökkentési célok teljesítése is.
 
Tovább >>
 
Egyet botlott Paks, a napelemek viszont megállíthatatlanul törnek előre
 
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kiadta az áprilisi villamosenergia-piaci jelentését, melyből leginkább az olvasható ki, hogy mi mindent nem érzékelünk a rögzített lakossági tarifáknak köszönhetően.
 
Tovább >>
 
Rekordon pörögtek a magyar napelemek: rengetegen nullázták így a rezsit áprilisban
 
A márciusi extrém értékek után áprilisban 80–100 €/MWh-val alacsonyabb villamosenergia árak alakultak ki a másnapi piacokon; az árak 200–250 € között ingadoztak a hazai tőzsdén. Az ármérséklődés a gázárak korrekciójának és a magasabb megújuló termelésnek volt köszönhető – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal áprilisi villamosenergia-piaci jelentéséből.
 
Tovább >>