2022. május 16.

MANAP hírlevél

Napelemes támogatási programot készít elő az Európai Bizottság
 
Az Európai Bizottság azt reméli, hogy a napenergiás áramtermelés elterjedését és az európai napenergia-gyártó ipar újjáépítését be tudja indítani egy új támogatási programmal.
 
Tovább >>
 
Magyar kutatók napraforgókkal segítenek betájolni a napelemeket
 
Akár 5 százalékos energiatöbblet érhető el a napelemeknél az a módszer, amelyet az ELTE Biológiai fizika tanszékének kutatói publikáltak a Royal Society Open Science folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmányukban.
 
Tovább >>
 
Kiszivárgott a hatalmas brüsszeli csomag, ami a magyar olajembargós ellenkezést is feloldhatja
 
Az orosz fosszilis energiahordozókról való 5 éven belüli leválás és közben az energiahatékonysági-klímavédelmi erőfeszítések fokozása érdekében egy 195 milliárd eurós plusz beruházási csomag terveit állította össze az Európai Bizottság, amely akár komoly összegeket tartogathat a magyarországi energiarendszer fejlesztésére is, feloldva az orosz olajembargó körüli, egy hete tartó vitákat – rajzolódik ki a Financial Times szerda esti cikkéből.
 
Tovább >>
 
Hol szálltak el igazán az energiaárak?
 
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint az év negyedik hónapjában is Magyarországon voltak a legalacsonyabb energiaárak az EU-ban. A földgáz lakossági átlagára 2,79 eurócent/kWh volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb, a villamosenergia átlagára pedig a második legkedvezőbb Európában.
 
Tovább >>