2022. május 09.

MANAP hírlevél

Napelemmel lesz csak igazán értelme az elektromos autódnak
 
Manapság egyik pillanatról a másikra válik egyre fontosabb kérdéssé a megújuló energiaforrások használata, az otthonra telepíthető megoldások közül pedig a napelem a legkézenfekvőbb. Mai alapozó cikkünk nemcsak azoknak szól, akik pillanatnyi zavartságukban összekeverik a naperőművet az atomerőművel, hanem azoknak is, akik elektromos autó vásárlása kapcsán szemeznek a háztáji energiatermelés lehetőségével.
 
Tovább >>
 
Márciusban is nőtt a hazai villamosenergia-termelés és fogyasztás
 
A bruttó villamosenergia-fogyasztás 2%-kal volt magasabb az előző év márciusához képest, a hazai termelés pedig 3,4%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Továbbra is dinamikusan nőtt a gáztüzelésű erőművek termelése. Márciusban ismét extrém változékonyság jellemezte a villamosenergia piacokat, az árak a földgázárak rendkívüli kilengéseit követték, amire nagy hatással voltak az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos hírek – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal márciusi villamosenergia-piaci jelentéséből.
 
Tovább >>
 

Hatalmas összeget fektet be a bécsi energiaszolgáltató a földgázt kiváltó projektekbe
 
Bécs energiaszolgáltatója, a Wien Energie 2027-ig 1,29 milliárd eurót fektet be projektekbe, hogy függetlenné válhasson a földgáztól; földhőben, hőszivattyúkban, nap- és szélenergiában látják a jövőt - közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája kedden az MTI-vel.
 
Tovább >>
 
Ha továbbra is így fűtünk, abból nem lesz energiafüggetlenség
 
A klímaválság kapcsán leginkább az elektromos autóra átállás és a szénerőművek napenergiára és szélkerekekre cserélése kerül be a hírekbe. Pedig a teljes üvegházhatású gáz (ühg) kibocsátásban nagyon fontos szerepe van annak is, hogy az otthonunkban mivel fűtünk. Ha ez önmagában nem lett volna elég, az ukrajnai háború még inkább felhívta a figyelmet az (orosz) gázfüggőség veszélyeire.
 
Tovább >>