2022. május 02.

MANAP hírlevél

Napenergiát terhelő adók csökkentése enyhíthetné az orosz energiafüggőséget
 
Több intézkedést, köztük a Robin Hood-adó fizetése alóli mentességet javasol a privát hosszútávú áramvásárlási szerződéses (Corporate Power Purchase Agreement - CPPA) konstrukcióban létrejövő naperőmű fejlesztések hazai elterjedésének támogatására a Zéró Karbon Központ (ZKK). Közben hatályba lépett az az új uniós szabályozás is, amely alapján Magyarország is kedvezményes, akár 0%-os áfakulcsot is alkalmazhatna például a napelemek beszerzésére és telepítésére is.
 
 
Hazai naperőművekből, versenyképes áron vehetnek energiát magyar cégek
 
Európai mércével is innovatív megoldással napenergiára alapuló, kiszámítható energiaszolgáltatási programot indít hazai vállalatoknak az E.ON és a Solar Markt. A napelempark megtermeli a zöldenergiát, az E.ON átveszi, és ha szükséges, kiegészíti és eljuttatja az ügyfélhez.
 
 
Az osztrák főváros már tudja, hogyan ötszörözze meg a napenergiáját 2025-ig
 
Új támogatási alapot vezetett be az osztrák főváros: 2022. április 20. óta akár 200 ezer eurós támogatást is kaphat az a vállalkozás, amely napelemeket telepít a fedett parkolójára vagy raktárterületére. A cél, hogy Bécsben 2025-re ötször annyi áramot állítsanak elő napenergia segítségével, mint most - áll Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményében.
 
 
Ne azt mondjuk a fogyasztónak, hogy mit nyer az energiatakarékossággal, hanem azt, hogy mit veszít nélküle

A közművek egyik közismert jellemzője a csúcs- és a völgyidőszakok váltakozása, amikor a háztartások egyszerre és rendszeresen kiemelkedően sokat vagy éppen keveset fogyasztanak. Ezek eddig nagyrészt a fogyasztók napi rutinjához kapcsolódva alakultak ki, például ahhoz, hogy jellemzően mikor voltak otthon az emberek vagy mikor kapcsolták be a tévéjüket.