2022. április 24.

MANAP hírlevél

Óriási az EU-országok energiaimporttól való függősége, friss számok érkeztek
 
Mindössze egy százalékkal csökkent az elmúlt két évben az uniós tagállamok energiabehozataltól való függősége, és továbbra is nagyon kiszolgáltatottak az exportőröknek. Több EU-s ország csak importált energiahordozókat használt tavaly, azonban sok tagállamban nem a földgáz az elsődleges importáru.
 
Tovább >>
 
Napenergia: itt az új szabályozás, így utasíthatják el a naperőművek hálózati csatlakozási igényét
 
A villamosenergia-rendszerbe befogadható nap- és szélerőművi teljesítőképességre vonatkozó korlátot határoz meg az átviteli rendszerirányító a jövőben fél évente, melynek során a villamosenergia-rendszer üzembiztonságának biztosíthatósága lesz a fő szempont - derül ki az április 14-i Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből. 
 
Tovább >>

Orosz energiafüggőség helyett megújuló energiát és energiahatékonyságot választana a magyarok többsége
 
A magyarok több mint háromnegyede úgy véli, hogy itthon kellene megtermelnünk az energiaszükségletünket, és nem lenne szabad más országoktól, főként az orosz gáztól függenünk – derül ki egy közvélemény-kutatásból, amelyet a Policy Solutions és a Závecz Research végzett március utolsó hetében.
 
Tovább >>
 
Bécsben kétszázezer eurós támogatást kaphat, aki napelemet telepít a parkoló fölé
 
Új támogatási alapot vezetett be az osztrák főváros: 2022. április 20. óta akár 200 ezer eurós támogatást is kaphat az a vállalkozás, amely napelemeket telepít a fedett parkolójára vagy raktárterületére. A cél, hogy Bécsben 2025-re ötször annyi áramot állítsanak elő napenergia segítségével, mint most - közölte a város kereskedelmi irodája.
 
Tovább >>
 
Elektromos autók-Napelemes rásegítéssel

A napfényből elektromos áramot készítő napelem, 1883-as bejegyzésű találmány. Ezt legelőször autóval 1955-ben keresztezték. Ennek a kitalálója William G. Cobb, aki a General Motors-nál dolgozott mérnökként. Az első elektromos autó, amelyet napelem energiája hajtott, egy 15 centi hosszú működő modell volt.
 
Tovább >>
 
Megépítették az eszközt, amely 18 évig képes tárolni a napenergiát
 
A kutatók a Cell Reports Physical Science című szaklapban tették közzé az eredményeiket. A szakemberek azt remélik, hogy a megoldással radikálisan át lehet alakítani a napenergia hasznosítását. Kasper Moth-Poulsen, a holland-kínai kutatócsapat vezetője szerint a találmányuk azt jelenti, hogy a napenergiát időjárástól, napszaktól, évszaktól vagy földrajzi helytől függetlenül elektromos árammá lehet alakítani.
 
Tovább >>