2022. április 04.

MANAP hírlevél

Nagy áttörés a nap- és a szélenergiában: már Magyarország is 10%-ban "tiszta"
 
A leggyorsabban növekvő villamosenergia-forrás a szél- és napenergia, ezek 2021-ben rekordmennyiségű, 10%-os részesedést értek el a globális villamosenergia-termelésben. Ezt a mérföldkövet már 50 ország el tudta érni világszerte. Összességében 2021-ben a világ villamosenergia-termelésének 38%-a tiszta energiaforrásból származott, és ennél már alacsonyabb volt a szén alapú termelés (36%) aránya - derül ki az Ember éves globális villamosenergia-jelentéséből, a mai napon megjelent Global Electricity Review-ból.
 
 
Iparági tájékoztató fórumot szervezett a mekh
 
A hatályban lévő villamos energiáról szóló törvénynek megfelelően a hálózati
 
 
Ha ilyen ütemben terjednek a megújuló energiaforrások, akár még a másfél fokos klímacél is összejöhet
 
Egy brit klímaügyi think-tank friss jelentése szerint 2021-ben minden eddigi rekordot megdöntött a nap- és szélenergia felhasználása: a világ áramfogyasztásának 10 százaléka származott napelemekből vagy szélturbinákból. Az áram iránti igény folyamatosan nő, de minél nagyobb részét lehet megújuló forrásokból fedezni, annál közelebb kerülhet a párizsi egyezményben rögzített másfél fokos klímacél elérése.
 
 
Új korszakba lépett a magyar napenergia: megjelent az első vállalati PPA
 
A fejlettebb piacokon évek óta elterjedtnek számítanak azok a hosszú távú áramvásárlási szerződések, amelyek segítségével a nagyvállalatok közvetlenül egy nap- vagy szélerőműtől vásárolnak energiát. Kezdetben ezek a szerződések inkább csak az adott cég imidzsének javítását szolgálták, ám a megújuló energia olcsóbbá válásával már pénzügyi szempontból is racionálissá vált az alkalmazásuk.