2022. március 28.

MANAP hírlevél

Lefagyó naperőmű-beruházások mellett is egyre dőlnek a magyar napenergia-rekordok

A derült, napsütéses időjárásnak, és a hazai naperőmű-kapacitás elmúlt időszakban megvalósult jelentős bővülésének köszönhetően többször is megdőlt a hazai napenergia-termelés rekordja márciusban. Az erőteljes napenergia-termelés és a jó időben csökkenő áramfogyasztás hatására egyre többször kerül nettó villamosenergia-exportőri helyzetbe az egyébként átlagosan ellátása jó negyedét importból fedező Magyarország.
 
Tovább >>
 
2021 végére 1127 mw-ra nőtt a háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítménye
 
2021-ben gyorsuló ütemben növekedett a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) beépített kapacitása és darabszáma. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint 2021 végén összesen 134.625 háztartási méretű kiserőmű üzemelt 1127 MW beépített kapacitással.
 
Tovább >>
 

A szél- és napenergia válthatja a földgázt és a kőolajat?
 
Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala szerint a szél- és napenergia-iparhoz köthető munkahelyek az elkövetkező tíz évben a leggyorsabban növekvő szakmák közé tartozhatnak.

Tovább >>
 
Az otthon termelt áram lenne a tökéletes alternatíva az energiafüggőségre?
 
Az energiapiac magas és ingadozó árai komoly problémát jelentenek a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak, így nem számíthatunk arra, hogy a jövőben egyhamar ismét rendelkezésünkre áll olcsó energia. A termelők számára hatalmas kihívást jelent, hogy kielégítsék az olyan nagy energiafogyasztók villamosítási igényeit, mint az ipar vagy az autóipar, s mindeközben eleget tegyenek a szén-dioxid-mentesítés követelményeinek is.
 
Tovább >>
 
Egész Európában nálunk emelték a legtöbb akadályt a megújulók elé
 
A klímaváltozás fenyegetése miatt az Európai Unió országaiban is csökkenteni kell a fosszilis energiaforrások felhasználását, a kérdés csak az, hogyan, mennyire, mikorra, és főleg: ki fizesse az energiarendszerek átállításának hatalmas költségeit. Az energiaforrások zöldítése megindult az elmúlt években, és az Ukrajna elleni orosz invázió akár fel is erősítheti ezt a folyamatot, hiszen az EU tagállamai Oroszországból importálják fosszilis energiahordozóik jelentős részét.
 
Tovább >>